Συγκρατημένα αισιόδοξες για την έκβαση του stress test οι διοικήσεις των τραπεζών

Συγκρατημένα αισιόδοξες για την έκβαση του stress test οι διοικήσεις των τραπεζών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test της ΕΚΤ. Οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την έκβαση της άσκησης. Οπως αναφέρουν, οι ιδιαίτερα υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς του δυσμενούς σεναρίου.

Αισθητά πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξένοι. Η Bank of America αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών ενώ σημείωσε την αισιοδοξία της για το stress test. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Deutsche Bank. Σε ανάλυσή της υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ολοκληρώσουν χωρίς δυσκολίες την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Αναλυτικότερα, η Bank of America ύστερα από συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ανάφερε σε σημείωμά της ότι υπάρχουν τρεις πιθανές εξελίξεις, οι οποίες, αν πραγματοποιηθούν, θα μειώσουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών:

• Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ως υποχρέωση του Δημοσίου προς τις τράπεζες.

• Το stress test να πραγματοποιηθεί με τη δυναμική προσέγγιση, δηλαδή να ληφθούν υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν.

• Να ληφθούν υπόψη τα κέρδη προ προβλέψεων του 2014 αντί της χρήσης του 2013.

Η Bank of America προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των τραπεζών για το 2014, κατά 176 μονάδες βάσης για την Εθνική Τράπεζα, 72 μονάδες βάσης για την Alpha Bank και κατά 34 μονάδες βάσης για την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αισιοδοξία δημιουργεί η εξέλιξη του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ότι θα ανέλθουν στο μέγιστο σημείο το 2014 και από το 2015 θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επηρεάζει η συνεχιζόμενη απομόχλευση (μείωση των χορηγήσεων δανείων) αλλά και η αβεβαιότητα για το stress test.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank σε έκθεσή της διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα stress tests της ΕΚΤ δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτοντας ότι οι όποιες ανάγκες προκύπτουν, με βάση τα στοιχεία του 2013, έχουν ήδη καλυφθεί από αυξήσεις κεφαλαίου και άλλες ενέργειες (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την Deutsche, από ελληνικής πλευράς, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τους ισολογισμούς του 2013. Το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται από τη γερμανική τράπεζα στα 495 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 167 εκατ. ευρώ, και όπως τονίζεται, η παραπάνω κεφαλαιακή ανάγκη έχει υπερκαλυφθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι δύο τράπεζες ύψους 1 δισ. ευρώ και 2,86 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του stress test θα δημοσιοποιηθούν μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, με πιθανότερες ημερομηνίες την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ή την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή