Αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των λιανεμπορικών αλυσίδων

Αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των λιανεμπορικών αλυσίδων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχειρότητα ή ακόμη και σκοπιμότητα καταλογίζουν εκπρόσωποι των λιανεμπορικών αλυσίδων στο υπουργείο Ανάπτυξης για το γεγονός ότι οι νομικοί του σύμβουλοι δεν προσκόμισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων που είχαν προσφύγει κατά της ρύθμισης για τις Κυριακές δηλώνουν δικαιωμένοι.

Εκδηλη είναι η αμηχανία του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο είδε μια ακόμη μεταρρύθμιση να «τινάζεται στον αέρα», αυτή τη φορά λόγω δικαστικής απόφασης. Κύκλοι του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτου που υπέγραψε την επίμαχη απόφαση τόνιζαν μεν χθες ότι «οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά στις 7 Νοεμβρίου οπότε θα εκδικασθεί η κύρια προσφυγή το υπουργείο θα προτάξει τα δικά του επιχειρήματα». Επιπλέον, αν και οι έμποροι υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άμεσα εκτελεστή, από το περιβάλλον του κ. Γιακουμάτου επισημαίνουν ότι «η υπουργική απόφαση ισχύει μέχρι να καθαρογραφεί και να αποσταλεί η απόφαση του ΣτΕ».

Μπορεί χθες να μην υπήρξε επίσημη αντίδραση από τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κάτι όμως που δεν ισχύει για τον τέως υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη ο οποίος χθες στον λογαριασμό του στο twitter έγραψε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Αν προσφύγει κάποιος να κλείνουν τις Κυριακές, λόγω ηθικής βλάβης, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, φαντάζομαι θα κλείσουν κι αυτά!». Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν ένθερμος οπαδός της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, χωρίς να απαιτείται απόφαση των αντιπεριφερειαρχών, ρύθμιση την οποία είχε προτείνει το 2013, αλλά που τελικά δεν έφτασε ποτέ προς ψήφιση στη Βουλή λόγω των αντιδράσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Εντονη δυσφορία για την απόφαση, αλλά και για τους χειρισμούς του υπουργείου εκφράζουν εκπρόσωποι των αλυσίδων οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Τονίζουν πάντως χαρακτηριστικά ότι μετά τη χθεσινή εξέλιξη δεν αποκλείεται να προσφύγουν και οι ίδιοι στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η νομοθεσία που απαγορεύει στις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν πέραν των επτά Κυριακών που προβλέπεται για το σύνολο του λιανεμπορίου.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο κ. Β. Κορκίδης,πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία μαζί με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) προσέφυγαν κατά της απόφασης Γιακουμάτου στο ΣτΕ δήλωσε: «Προσωπικά νιώθω ανακούφιση γιατί όπως φάνηκε δεν ήμουν ο μόνος που διαπίστωνε ένα δυσχερές μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εάν και εφόσον εφαρμοζόταν το εν λόγω μέτρο καθ’ ολοκληρίαν. Αντιθέτως, όπως φάνηκε και οι δικαστές φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Μπορεί να αισθανόμαστε δικαίωση από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους, θεωρώντας ότι κερδήθηκε μία σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, αφού εκκρεμεί η απόφαση της κύριας υπόθεσης που αφορά την πλήρη ακύρωση της υπουργικής απόφασης».

Δικαιωμένος από την απόφαση δήλωσε στην «Κ» και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι το μέτρο είχε ακυρωθεί στην πράξη, αφού μόνο οι αλυσίδες άνοιγαν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή