Χωρίς κατεύθυνση η αγορά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καχεκτική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η έλλειψη ρευστότητας, οι πολιτικοί διαξιφισμοί των κομμάτων με επίκεντρο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία, Σκωτία, Καταλωνία και οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία δημιούργησαν ένα θολό τοπίο που βύθισε σε χαμηλότερα επίπεδα την αγορά. Οι επενδυτές παρέμειναν φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους. Η αγορά δείχνει χωρίς κατεύθυνση και τα ξένα funds περισσότερο ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας ενόψει της καταγραφής του νέου προϋπολογισμού για το 2015. Παράλληλα χθες αναμενόταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο B από B- που είναι σήμερα, από τη Standard & Poor’s, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή θα είναι μία μόνο από τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας που θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα, καθώς οι προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη επιβεβαιώνονται.

Εξάλλου, και η Morgan Stanley προχώρησε τη Δευτέρα στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία έχει σχεδόν πιάσει πάτο. «Ομως, το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι μπορεί, αλλά μάλλον θα χρειαστεί περισσότερο καιρό από ό,τι αναμένεται», εξηγεί ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Ντανιέλ Αντονούτσι. Μετά το «ραντεβού» που έχουν δώσει οι αναλυτές της Standard & Poor’s με την ελληνική οικονομία, ακολουθούν η Fitch στις 21 Νοεμβρίου και η Moody’s στις 28 Νοεμβρίου.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με οριακές απώλειες 0,04% του Γενικού Δείκτη που διαμορφώθηκε στις 1.196,63 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 66,884 εκατ. ευρώ.

Χαμηλό βαρομετρικό επικράτησε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο. Εικόνα αρρυθμίας επέδειξε η αγορά, αφού οι πωλητές κυριάρχησαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η ρηχή και τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά επηρεάζεται άμεσα από τις κινήσεις των hedge funds, που δείχνουν διάθεση να ρευστοποιήσουν σημαντικό αριθμό τίτλων. Είναι πασιφανές ότι οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στέλνουν μηνύματα ανησυχίας στην αγορά, καθώς η πιθανότητα πρόωρων εκλογών συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας. O Γενικός Δείκτης διολίσθησε στις 1.165,38 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,61%.

Δεν έπεισε η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη παρά τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της Τετάρτης που έφερε τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,47% και να κλείνει στις 1.170,85 μονάδες. Η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται από την έλλειψη φρέσκων κεφαλαίων, αφού οι ημερήσιοι τζίροι των συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου κινούνται χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και αφορούν ανακυκλούμενα κεφάλαια. Το κλίμα στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο λόγω των αντιδράσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests, μετά τις 17 Οκτωβρίου 2014, για να διαπιστώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.

Απαξιωτική εικόνα εμφάνισε η αγορά την Πέμπτη, με την πλειοψηφία των τίτλων να παραμένουν σε αδράνεια με μηδενική εμπορευσιμότητα και τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Η καθίζηση της καθαρής αξίας των συναλλαγών στα 57,483 εκατ. ευρώ αποκαλύπτει ότι η ελληνική αγορά έχει ξεμείνει από καύσιμη ύλη που είναι η ρευστότητα. O Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 0,36% και διαμορφώθηκε στις 1.166,60 μονάδες. Σε υποτονικούς ρυθμούς κινήθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Πτωτικές τάσεις επικρατούσαν λόγω ρευστοποιήσεων των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή