ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εως 10 δισ. το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από αναβαλλόμενο φόρο

Εως 10 δισ. το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από αναβαλλόμενο φόρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ζήτημα της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για ζωτικής σημασίας εξέλιξη, καθώς η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ως υποχρέωση του Δημοσίου προς τις τράπεζες μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά τους, όπως εκτιμά η Citi, μέχρι και 10 δισ. ευρώ. Αν αυτό γίνει, τότε οι τράπεζες θα αποκτήσουν ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν το απαιτητικό stress test της ΕΚΤ. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου οι τράπεζες αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εξέλθουν αλώβητες από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της άσκησης. Οπως αναφέρουν οι ιδιαίτερα υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες, πάνω από 15%, μπορούν με άνεση να απορροφήσουν τους κραδασμούς του δυσμενούς σεναρίου. «Θα πρέπει να υιοθετήσει εξαιρετικά ακραία στάση η ΕΚΤ ώστε να προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη. Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες παραμένουν συγκρατημένες, υπογραμμίζοντας ότι είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ μια σειρά θεμάτων (όπως ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών με δυναμικά στοιχεία) τα οποία θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ανάλυσή της η Citi σημειώνει ότι κατόπιν συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών αλλά και με άλλους παράγοντες, προκύπτει ότι το ζήτημα της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρεί πιθανό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν η ΕΚΤ αναλάβει τον εποπτικό έλεγχο των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Πριν από λίγες ημέρες, η Bank of America εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξη για τα αποτελέσματα του stress test για τις εγχώριες τράπεζες, ενώ παράλληλα προχώρησε στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία τους. Συγκεκριμένα, η Bank of America, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των εγχωρίων τραπεζών, ανέφερε σε σημείωμά της ότι υπάρχουν τρεις πιθανές εξελίξεις οι οποίες, αν πραγματοποιηθούν, θα μειώσουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών:

• Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ως υποχρέωση του Δημοσίου προς τις τράπεζες.

• Το stress test να πραγματοποιηθεί με τη δυναμική προσέγγιση, δηλαδή να ληφθούν υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν.

• Να ληφθούν υπόψη τα κέρδη προ προβλέψεων του 2014 αντί της χρήσης του 2013.

Η Bank of America προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των τραπεζών για το 2014 κατά 176 μονάδες βάσης για την Εθνική Τράπεζα, 72 μονάδες βάσης για την Alpha Bank και κατά 34 μονάδες βάσης για την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αισιοδοξία δημιουργεί η εξέλιξη του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ότι θα ανέλθουν στο μέγιστο σημείο το 2014 και από το 2015 θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αρνητικά επηρεάζουν η συνεχιζόμενη απομόχλευση (μείωση των χορηγήσεων δανείων) αλλά και η αβεβαιότητα για το stress test.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank σε έκθεσή της διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα stress test της ΕΚΤ δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτοντας ότι οι όποιες ανάγκες προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του 2013, έχουν ήδη καλυφθεί από αυξήσεις κεφαλαίου και άλλες ενέργειες (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με την Deutsche, από ελληνικής πλευράς, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τους ισολογισμούς του 2013. Το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται από τη γερμανική τράπεζα στα 495 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 167 εκατ. ευρώ και όπως τονίζεται, η παραπάνω κεφαλαιακή ανάγκη έχει υπερκαλυφθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι δύο τράπεζες ύψους 1 δισ. ευρώ και 2,86 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ, τα τελικά αποτελέσματα το stress test θα ανακοινωθούν μετά το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Αναλυτές θεωρούν πιθανότερη ημερομηνία ή την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ή την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα μάθουν τα τελικά αποτελέσματα του stress test ώρες μόνο πριν από τη δημοσιοποίησή τους.