Πώς και γιατί οι συνθήκες ευνοούν τώρα μία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Πώς και γιατί οι συνθήκες ευνοούν τώρα μία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωριμες χαρακτηρίζουν οι τράπεζες τις συνθήκες για την οριστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως σημειώνουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών επιτρέπει μια πιο ενεργητική διαχείριση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, για την οριστική και αποτελεσματική διαχείριση της πλημμυρίδας των «κόκκινων» δανείων είναι απαραίτητη η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις συνολικά, δηλαδή να εκτιμηθούν και αυτές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ελέγχου: από τα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2007 σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 75 – 80 δισ., εκ των οποίων το 55%-60% καλύπτεται από προβλέψεις.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό των επιχειρηματικών δανείων. Οπως εκτιμούν, μόλις παγιωθεί το θετικό κλίμα στη οικονομία και ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας, τότε ένα μέρος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα επανέλθει στα ενήμερα. Αντίστοιχα εκτιμούν πως σημαντικό μέρος των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων θα ανακτηθεί. Αντίθετα, στα επιχειρηματικά, η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τονίζει στην «Κ» ότι «η αδιαμφισβήτητη πλέον βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας βοηθά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη η βελτίωση αυτή πιστοποιείται από την πρόσφατη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας πολλών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες διαθέτουν όλα τα εργαλεία για να προωθήσουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις με αμοιβαίο όφελος και τελικό αποδέκτη την οικονομία. Αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της μεγάλης πρόκλησης είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, που αποτελεί προτεραιότητα σήμερα. Δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η δυνατότητά τους αυτή θα ενισχύεται και από τη συνεχή βελτίωση της οικονομίας και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο». Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, οι καθυστερήσεις βρίσκονται μεν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο θεωρούν ότι η σημερινή εικόνα είναι «φουσκωμένη» καθώς περιλαμβάνει και αρκετούς «στρατηγικούς κακοπληρωτές», οι οποίοι είδαν την κρίση σαν ευκαιρία να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank, Γιώργος Αρώνης, υπογραμμίζει: «Υπάρχει πλέον σταθεροποίηση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων, κάτι που απεικονίζεται στη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων, που προσεγγίζουν το 60% των δανείων σε καθυστέρηση. Η σταθεροποίηση θα επιτρέψει το επόμενο διάστημα τις τράπεζες να προχωρήσουν σταδιακά στη μείωση των προβλέψεων. Εχει φτάσει η στιγμή οι ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια να αντιμετωπιστούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πλαισίου που θα οδηγήσει στην οριστική λύση. Οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι θετικές, ωστόσο απαιτούνται βελτιώσεις και πρόσθετα μέτρα».

Η bad bank

Η ΤτΕ έχει αποκλείσει τη δημιουργία ειδικού σχήματος (bad bank). Η κάθε τράπεζα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα του οίκου της. Ο κ. Φωκίων Καραβίας, ανώτατος γενικός διευθυντής της Eurobank, τονίζει: «Κοινή πεποίθηση αποτελεί πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αναγκαία συνθήκη, ώστε η οικονομία να επιστρέψει άμεσα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο καθώς απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις, που ενέχουν κόστος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να παρέχει υποστήριξη σε εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες με ανταγωνιστικά επιτόκια και πιθανή απομείωση των δανειακών υπολοίπων μέσω μερικής μετοχοποίησής τους, όπως έχει ήδη γίνει σε αρκετές περιπτώσεις (Μαΐλλης, Σελόντα). Δεύτερον, η πολιτεία πρέπει με ρεαλισμό να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών και φορολογικών θεμάτων. Τρίτον, οι επιχειρηματίες καλούνται να αποδεχτούν την ανάγκη εισόδου νέων κεφαλαίων και μετόχων και την επιτάχυνση συγχωνεύσεων ώστε να εξυγιανθεί το τοπίο σε ορισμένους κλάδους και να δημιουργηθούν νέοι όμιλοι, πιο ισχυροί, βιώσιμοι και εξωστρεφείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή