Στάση αναμονής στο Χ.Α. ενόψει stress test

Στάση αναμονής στο Χ.Α. ενόψει stress test

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθηλωμένοπαραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένοντας τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τεστ κοπώσεως (stress tests). Η τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά παραμένει δέσμια των εξελίξεων στις 4 ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ξένοι επενδυτές αναμένουν να μάθουν μετά τις 17 Οκτωβρίου το ύψος των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών τους προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα επενδυτικά τους βήματα. Η εξάρτηση του χρηματιστηρίου από τις τραπεζικές μετοχές καθημερινά αυξάνεται μετά την τελευταία διετία 2012-2013, όπου οι εμποροβιομηχανικές μετοχές είχαν αναλάβει τον έλεγχο των συναλλαγών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες έχουν άθροισμα κεφαλαιοποίησης που φθάνει τα 32,504 δις. ευρώ και αντιστοιχεί στο 43,21% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς. Ηδη, οι συναλλαγές στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει την αστάθεια που κυριαρχεί στις επενδυτικές επιλογές των ξένων hedge funds. Σαφέστατα και το ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα επηρεάζει τις κινήσεις των εγχωρίων και αλλοδαπών χαρτοφυλακίων, αλλά το κέντρο των εξελίξεων αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος.

Μάλιστα η καθυστέρηση που παρατηρείται για να δοθεί μία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων θολώνει ακόμη περισσότερο το επενδυτικό τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή