Νέος παίκτης στην ελληνική αγορά real estate

Νέος παίκτης στην ελληνική αγορά real estate

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το άνοιγμα αυτές τις μέρες ενός ακόμα γραφείου μεγάλου αμερικανικού οίκου ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζεται η έλευση νέων ξένων εν δυνάμει επενδυτών που φλερτάρουν με το real estate. Πρόκειται για την αμερικανική Hines, η οποία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πραγματοποιεί ήδη εδώ και πολλούς μήνες επαφές στη χώρα.

Η Hines ακούστηκε για πρώτη φορά ευρύτερα στην ελληνική αγορά ακινήτων με αφορμή το ενδιαφέρον της για τον διαγωνισμό πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ έκτοτε έχει πραγματοποιήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενδελεχείς διαπραγματεύσεις για περιουσιακά στοιχεία, όπως το Πόρτο Καρράς, αλλά και την ελληνική εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Trastor.

Τώρα ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίζει την εδώ παρουσία του με την τοποθέτηση κορυφαίου στελέχους του που θα εδρεύει στην Αθήνα και θα αναπτύξει τη δραστηριότητά του.

Ειδικότερα ο Πολ Γομόπουλος αναλαμβάνει ρόλο με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών και τη διαμόρφωση των σχετικών συναλλαγών στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας γενικότερα. Ο κ. Γομόπουλος είναι επίσης fund manager των δύο Hines European Development Fund με δραστηριότητα σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και άλλες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στις ΗΠΑ, με αφορμή την τοποθέτησή του στην Ελλάδα, ανέφερε πως η Hines πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκτείνει τις αναπτυξιακές και επενδυτικές της δραστηριότητες στη χώρα, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα μεταμορφώνεται και η είσοδος της Hines και άλλων ποιοτικών θεσμικών διεθνών παραγόντων θα προωθήσει περαιτέρω αυτήν τη μεταμόρφωση».

Η επίσημη είσοδος της Hines στην ελληνική αγορά ακινήτων -στην οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να επενδύσει έως και 500 εκατ ευρώ εφόσον προκύψουν ικανοποιητικές ευκαιρίες- έρχεται να προστεθεί σε σειρά μεγάλων επενδυτών που έχουν ήδη πάρει θέσεις, όπως οι αμερικανικές York Capital, Oaktree Capital Management, Colony Capital και Third Point, η Fairfax Financial Holdings Ltd, η ισραηλινή Invel Real Estate αλλά και αραβικοί όμιλοι, όπως η Jermyn Street και κρατικά funds από τον Περσικό.

Το ελληνικό real estate και η σχετική επενδυτική δραστηριότητα απολαμβάνουν ήδη υψηλή προβολή στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως η Wall Street Journal, προ ολίγων ημερών, δημοσίευσε στοιχεία του αμερικανικού κτηματομεσιτικού οίκου Cushman & Wakefield, ο οποίος έχει μάλιστα αποκτήσει συμβουλευτικό ρόλο και στην αξιοποίηση της ελληνικής εκκλησιαστικής περιουσίας, σύμφωνα με τα οποία, τον τελευταίο  ενάμιση  χρόνο  ξένοι έχουν αγοράσει ελληνικά ακίνητα αξίας 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως από τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή