Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με διαφορετικούς στόχους και μέλλον

Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με διαφορετικούς στόχους και μέλλον

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδιατάσσεται ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας. Επειτα από 6 χρόνια πρωτοφανούς ύφεσης -σε διάρκεια και ένταση- οι επιχειρήσεις που έδειξαν ανθεκτικότητα λαμβάνουν θέση στην αφετηρία για την επόμενη μέρα στην επιχειρηματική ζωή της χώρας. Ο πυκνός οικονομικός χρόνος δημιουργεί παντού εστίες ανάπτυξης με το νέο να έρχεται, αφήνοντας πίσω το παλαιό ανεξάρτητα του πώς κινείται η πολιτική ζωή της χώρας.

Είμαστε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και οι επιχειρηματικές εξελίξεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες στον χώρο των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Κατ’ αρχάς, έπειτα από 3 χρόνια άγονων δημοσίων προτάσεων που προηγήθηκαν, αυτό το καλοκαίρι 2 εισηγμένες η Μ. Ι. Μαΐλλης και η εταιρεία πετρελαιοειδών Cyclon Eλλάς διαγράφονται οριστικά από το χρηματιστήριο μετά από ισάριθμες δημόσιες προτάσεις της HIG Luxembourg και της Motor Oil. Τουλάχιστον για τη Μαΐλλης εάν δεν υπήρχε η δημόσια πρόταση της αμερικανικής εταιρείας ήταν αμφίβολο εάν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε τον νέο ιδιοκτήτη του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Ο ΟΠΑΠ θα καταθέσει προσφορά μαζί με την Global Family Partners για το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα. Το τίμημα θα είναι τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο της ακτοπλοΐας η απομάκρυνση της ΝΕΛ από τις γραμμές του βορείου Αιγαίου με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας λόγω οικονομικών δυσχερειών της εταιρείας που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης αναδιατάσσει συνολικά τον κλάδο.

Πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμένουμε εκτιμάται ότι θα έχουμε κινήσεις συγχώνευσης με πρωτοβουλία της τράπεζας Πειραιώς που είναι και η βασική πιστώτρια σε ακτοπλοϊκές εταιρείες. Παράλληλα η Attica Group κατόρθωσε να προσελκύσει ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αμερικανικό fund Fortress, και να αναδιαρθρώσει πλήρως τον δανεισμό της, προετοιμάζοντας παράλληλα το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο. Στον χώρο της βιομηχανίας η αλευροβιομηχανία Λούλη σε συνεργασία με την Chipita, προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο στη σύσταση επιχείρησης που θα προχωρήσει στην ίδρυση εταιρείας αλευρόμυλου στην Ινδία. Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, οκτώ μήνες μετά την καταστροφή του εργοστασίου της από πυρκαγιά, όχι μόνο έχει ολοκληρώσει την επένδυση των 20 εκατ. ευρώ αλλά έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν οι μηχανές στο νέο εργοστάσιο, η παραγωγική δυναμικότητα του οποίου είναι διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη δυναμικότητα που είχε η εταιρεία.

Στον κλάδο της τεχνολογίας μετά την εξαγορά της Hol από την Vodafone αναμένουμε την απάντηση των βασικών μετόχων της Forthnet απέναντι στις ισάριθμες προτάσεις εξαγοράς από Wind-Vodafone και τον ΟΤΕ.

Η άλλη πλευρά

Εκτός όμως από τις επιχειρηματικές ειδήσεις που δημιουργούν υπεραξίες και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας υπάρχει και η άλλη πλευρά των εισηγμένων που προσπαθούν να επιβιώσουν λόγω χρεών. Για παράδειγμα η PC Systems δεν κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99 και υποχρεώνεται να ετοιμάσει νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης και να το υποβάλει στους πιστωτές της και εν συνέχεια να υποβάλει νέο αίτημα για το πτωχευτικό δίκαιο. Αντίθετα, η Pasal Development εντάχθηκε στο άρθρο 99 και σημειώνει ότι δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργαζόμενους, πιστωτές, στο ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 ορίστηκε η νέα δικάσιμος για την κατασκευαστική εταιρεία Βωβός στο πλαίσιο της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 99. Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η συμφωνία εξυγίανσης θα πρέπει να υπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν ποσοστό 60% των συνολικών απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται ποσοστό 40% των τυχόν ενέγγυων απαιτήσεων κατά της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει πως το αργότερο εντός εξαμήνου από την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης με βάση το άρθρο 99 μεταβιβάζονται στις Πειραιώς και Alpha το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό μέσω απόσχισης κλάδου αξίας 120.000.000 ευρώ και οι υπό ανέγερση κατοικίες στη Νέα Ερυθραία έναντι τιμήματος 8.840.000 ευρώ, για τις οποίες η εταιρεία πρόκειται να διατηρήσει ισόποσο δικαίωμα επαναγοράς για πέντε έτη. Ραγδαίες θα είναι και οι εξελίξεις για την επιβίωση Νηρέα και Σελόντα μέχρι τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή