Με σύμμαχο την ΕΚΤ, το Δημόσιο και οι εταιρείες βγαίνουν στις αγορές

Με σύμμαχο την ΕΚΤ, το Δημόσιο και οι εταιρείες βγαίνουν στις αγορές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες υπεραξίες καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά, επιχειρηματικά και τραπεζικά ομόλογα μετά τα χαμηλά του Αυγούστου και κυρίως μετά την ενεργοποίηση των μη συμβατικών μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η δραστική βελτίωση του κλίματος στις κεφαλαιαγορές εκτιμάται ότι ανοίγει και πάλι το παράθυρο για νέες εκδόσεις τόσο από πλευράς του Δημοσίου, όσο και από επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Τα κέρδη για τους επενδυτές είναι μεγάλα και σε ορίζοντα 8μήνου, καθώς από τις αρχές του 2014 έως σήμερα καταγράφονται ανατιμήσεις έως και της τάξης του 30% στα κρατικά και έως και 3,5% στα επιχειρηματικά. Αποδόσεις ιδιαίτερα υψηλές για ομόλογα.

Από τα δε χαμηλά του Αυγούστου, οπότε και η ανησυχία στις διεθνείς αγορές για υπερβολές στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας πίεσαν τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων, υπάρχουν χρεόγραφα που δίνουν υπεραξίες της τάξης του 5,5% όπως στην περίπτωση αυτού της Alpha Bank. Επίσης στο ίδιο διάστημα δηλαδή από τις 6 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου το ομόλογο της Πειραιώς εμφανίζει κέρδη 4,2%, όπως και του ΟΤΕ, ενώ αυτό της Eurobank καταγράφει υπεραξία της τάξης του 4,8%. Η δε ανάκαμψη των κρατικών ομολόγων είναι ακόμα μεγαλύτερη με την τιμή του 10ετούς να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές Αυγούστου και του 28% από την αρχή του έτους.

Το ράλι πυροδοτήθηκε τόσο από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ όσο και από τις χαμηλές αποτιμήσεις στις οποίες πολλές από τις ελληνικές εκδόσεις είχαν υποχωρήσει. Ειδικότερα, προ μηνός σημειώθηκε μια ευρύτερη διόρθωση στις αγορές ελληνικών μετοχών αλλά και ομολόγων. Γενικότερα, όμως, οι μετοχές έχουν δείξει μεγαλύτερη διακύμανση, τόσο από την αρχή του έτους όσο και στο διάστημα γύρω από τις Ευρωεκλογές. Εύλογα η θετική αντίδραση από τα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου έως σήμερα είναι σημαντική και διαμορφώνεται σε 14% για τις μετοχές και 8% έως 10% για τα κρατικά ομόλογα λήξης 10 και 30 ετών. Αυτό επισημαίνει ο Senior Research Analyst της Dromeus Capital Management, Νεκτάριος Παπαγιαννακόπουλος, μιλώντας στην «Κ».

Σε αυτή τη θετική αντίδραση των ελληνικών μετοχών από το βραχυπρόθεσμο χαμηλό σημείο τα εταιρικά ομόλογα εμφανίζονται να υστέρησαν. Ομως είχαν δείξει νωρίτερα πιο «ψύχραιμη» συμπεριφορά. «Εστω και εκ των υστέρων, αξίζει να χαρακτηριστεί εκείνη η έλλειψη πανικού αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα ως εύλογη, γιατί τα οικονομικά αποτελέσματα των σημαντικότερων εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου έχουν αποδείξει τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας» σημειώνουν από την Dromeus. «Η εκτιμώμενη βελτίωση στην εξυπηρέτηση του χρέους αποτυπώνεται σήμερα σε πτωτική πορεία των αποδόσεων και αντίστροφα σε άνοδο των τιμών».

Τον Αύγουστο σημειώθηκε πάντως στην κεφαλαιαγορά μεγαλύτερη νευρικότητα αναφορικά με τις εκδόσεις των τραπεζών σε σχέση με τα υπόλοιπα εταιρικά ομόλογα, δεδομένης της αβεβαιότητας που εκδηλώθηκε στο ίδιο διάστημα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests, όσο και της υψηλότερης συσχέτισης με το μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως υπογραμμίζεται. Τα τραπεζικά ομόλογα βρέθηκαν να χάνουν περίπου 5% στις τιμές τους (με εξαίρεση της Πειραιώς του 2017), αλλά πλέον σήμερα όλα διαπραγματεύονται τουλάχιστον στις τιμές έκδοσής τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά, ομόλογα. Οι τιμές αυτών των εκδόσεων πρόσκαιρα έχασαν τα κέρδη της χρονιάς, για να επανέλθουν έκτοτε σε επίπεδα με κέρδη της τάξης του 2% για φέτος. Στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων όπως και των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εν γένει έτσι και τα ελληνικά σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά τιμών και χαμηλά αποδόσεων (κινούνται εξ ορισμού αντιστρόφως ανάλογα) στον απόηχο της απόφασης ΕΚΤ για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε προς το 5,5%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κυκλοφορίας του όπως και η απόδοση του 5ετούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή