Νέες πτωχεύσεις ρωσικών πρακτορείων φοβάται η αγορά

Νέες πτωχεύσεις ρωσικών πρακτορείων φοβάται η αγορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αγωνία νέων πτωχεύσεων ρωσικών τουριστικών οργανισμών ζει η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, καθώς θεωρούν ότι ο κύκλος που άνοιξε στις 16 Ιουλίου, με τις διαδοχικές ανακοινώσεις αναστολής δραστηριότητας ταξιδιωτικών επιχειρήσεων στη Μόσχα δεν έχει κλείσει.

Το τελευταίο δίμηνο πτώχευσαν τουλάχιστον 13 σημαντικοί τουριστικοί όμιλοι στη Ρωσία, ταλαιπωρώντας χιλιάδες τουρίστες που είχαν ταξιδέψει με πακέτα τους στο εξωτερικό και αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πολλών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Περιπτώσεις ρωσικών οργανισμών που συντάραξαν την αγορά με τη πτώχευσή τους από τις 16 Ιουλίου και μετά είναι οι Neva, Windrose World, Expo Tour, Labirint, IntAer, Nordic Star, Atlas, Milan Tour, Santa Lucia, Αviacharter-DV, Lime Travel, Solvex Tour και Southern Cross Travel.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, διατηρεί ενεργή την προειδοποίηση για πιθανές νέες πτωχεύσεις. Ωστόσο, θέτει ως προτεραιότητα την ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων τουριστών που διακινήθηκαν από τους πτωχευμένους οργανισμούς έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μετά τους τριγμούς στη ρωσική ταξιδιωτική αγορά αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και οι στόχοι για τις αφίξεις από τη Ρωσία στον ελληνικό προορισμό για τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων λόγω της μείωσης του ρωσικού και ουκρανικού εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος θα κινηθούν πέριξ των 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο αριθμός των αφίξεων των Ρώσων τουριστών θα περιοριστεί φέτος πέριξ του 1,1 εκατ. Για το 2015, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται πολύ δύσκολη η ανάκαμψη της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από τη Ρωσία. Ομως, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα και συγκεκριμένα έως το 2021, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στον ελληνικό προορισμό θα φθάσουν έως 2,5 εκατ.

Η κρίση στη ρωσική ταξιδιωτική αγορά που οδήγησε στις πτωχεύσεις των οργανισμών οφείλεται σε μία σειρά συνδυαστικών λόγων. Τα πρώτα σημάδια της ανησυχίας φάνηκαν με την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων. Ομως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η διένεξη με την Ουκρανία, οι κυρώσεις της Ε.Ε., η στροφή των Ρώσων σε εγχώριους προορισμούς, η ενθάρρυνση του Κρεμλίνου για διακοπές στη Κριμαία και σε άλλα ρωσικά θέρετρα και η εντολή απαγόρευσης της μετάβασης στο εξωτερικό προς το στρατιωτικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή