Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των στελεχών στην υλοποίηση εθνικού σχεδίου για ΕΚΕ

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των στελεχών στην υλοποίηση εθνικού σχεδίου για ΕΚΕ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργώδεις δημόσιες διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα τη στιγμή αυτή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στις οποίες πρωτοστατούν τρία υπουργεία –Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος– σε στενή συνεργασία με τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς συμμετόχους, αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των στελεχών των επιχειρήσεων για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής της ΕΚΕ, την οποία επιμελώς προετοίμασε το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ωστόσο, η ανάλυση SWOT (Δυνατά, Αδύνατα σημεία, Ευκαιρίες και Απειλές) που παρουσιάζει το Εθνικό Σχέδιο, κατατάσσει στα «Αδύνατα» σημεία για την ανάπτυξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής ΕΚΕ στη χώρα μας την «απουσία αυτοτελούς διοικητικής μονάδας για την ανάπτυξη, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής ΕΚΕ», όπως και την «ανυπαρξία εργαλείων και μηχανισμών υποστήριξης επιχειρήσεων για την ανάληψη δράσεων ΕΚΕ».

«Εργαλεία και Μέτρα»

Η απάντηση όμως έρχεται μέσα από τα «Εργαλεία και τα Μέτρα» που προβλέπει το σχέδιο για μια σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής ΕΚΕ. Συγκεκριμένα, προτάσσει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη «ενίσχυσης των ικανοτήτων των επιχειρήσεων και οργανισμών για την εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ», την «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και οργανισμών για την ΕΚΕ», το «branding/labeling (ονοματοσήμανση) και την επικοινωνία δράσεων ΕΚΕ από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που τις εφαρμόζουν».

Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι, ποιος θα τα κάνει όλα αυτά – ακόμη και αν τυπικά υπάρχει «διοικούσα επιτροπή», αν όμως τα στελέχη μέλη της δεν έχουν εκπαιδευθεί δεόντως, ώστε να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και τεχνογνωσία.

Για τον λόγο αυτό η αποτελεσματικότητα των «Μέτρων Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης» προβλέπεται μέσα από πολλές «διαδρομές» κινήτρων. Κατ’ αρχήν, «η υποστήριξη των εκπαιδευομένων θα πρέπει να λειτουργεί ως κίνητρο για τους ίδιους τους εργοδότες για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μέσα από την προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και, γενικότερα, ως θεμέλιο ενός καλύτερου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος». Παράλληλα, η υποστήριξη των εκπαιδευομένων –«ανεξαρτήτως ηλικίας είτε επιπέδου»– σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον, θα πρέπει να στοχεύει στην απόκτηση και χρήση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων που διευκολύνουν την προσωπική εξέλιξη, την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Με δεδομένο ότι η νέα αναδυόμενη ανάγκη είναι μια περισσότερο ηθική συμπεριφορά τόσο στην εργασιακή όσο και στην προσωπική ζωή, η ανταπόκριση σε αυτήν δεν αποτελεί ζητούμενο μόνο για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, αλλά «αντιθέτως, αποτελεί συστατικό στοιχείο της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με επικέντρωση όχι μόνο στην τριτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση», αναφέρεται στο σχέδιο. Επισημαίνεται επίσης ότι η ένταξη θεμάτων ηθικής συμπεριφοράς και υπευθυνότητας ενισχύει ουσιαστικά την ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δράσεις και στόχοι

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν στόχο να υπερνικηθούν οι προβληματισμοί και οι αντιρρήσεις ως προς την υιοθέτηση της κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς και απευθύνονται –μεταξύ άλλων– στους φορείς διοίκησης, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με δεδομένο ότι η ανάδειξη των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, συμβάλλει στην αύξηση της προβολής και της αξιοπιστίας της ΕΚΕ, το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου «repository» καλών πρακτικών, όπως και την καθιέρωση εθνικού βραβείου για την καλύτερη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και με την υποστήριξη Περιφερειακών/Κλαδικών/ ιδιωτικών διαγωνισμών αριστείας.

Προτείνεται επίσης η δημιουργία, υιοθέτηση και διάδοση ειδικών σημάτων (labels) για τα προϊόντα που παράγονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων υποστήριξης (help desks) σε επιχειρηματικούς φορείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την παροχή καθοδήγησης και πληροφόρησης προς τα μέλη τους σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών ΕΚΕ, οι οποίες θα συνδέονται άρρηκτα με την επιχειρηματική στρατηγική τους. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία «Ηλεκτρονικού Forum Ανοιχτού Διαλόγου», στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι βασικοί συμμέτοχοι –επιχειρήσεις, επιχειρηματικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πανεπιστήμια και εκπρόσωποι της Πολιτείας– με στόχο τη διαβούλευση προκειμένου να υποστηριχθεί η ενιαία και κοινή Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ, με ορίζοντα το 2020, όπως και η ανά δύο έτη αξιολόγηση και επικαιροποίησή της, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εννοείται ότι στα «Πεδία Εφαρμογής ΕΚΕ» εντάσσονται, κατά προτεραιότητα, αφενός το Ανθρώπινο Δυναμικό, αφετέρου η ηγεσία της επιχείρησης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου η ημερίδα

Την ερχόμενη Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, η Γ.Γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης οργανώνει στο Μέγαρο Καρατζά, στην Αθήνα, ημερίδα διαβούλευσης με θέμα το «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπ. Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Δένδιας, ο υπ. Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υπ. Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης. Το σχέδιο δράσης όπως και τους στόχους και τις προτεραιότητες της διαβούλευσης θα παρουσιάσουν ο γ.γ. Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, η πρόεδρος του «Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ» κ. Μαρία Αλεξίου και ο γ. διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Μάρκος Λουκογιάννης. Θα ακολουθήσουν επίσης τέσσερα παράλληλα Εργαστήρια των εμπλεκομένων φορέων, ως εξής: «Δημόσιος τομέας και Περιφερειακή/Τοπική Αυτοδιοίκηση», συντονίστρια η κ. Ελένη Αποσπόρη, εκπρόσωπος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Επιχειρηματικοί φορείς και Κοινωνικοί Εταίροι», συντονιστής ο κ. Ανδρέας Αντύπας, εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. «Κοινωνία των Πολιτών», συντονίστρια η κ. Θεοδώρα Σταθοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. «Εμπλεκόμενοι Φορείς ΕΚΕ και Ακαδημαϊκή Κοινότητα», συντονιστής κ. Γεώργιος Λιώρης, εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή