Οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από πολλούς Ευρωπαίους

Οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από πολλούς Ευρωπαίους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλύτερα το μάτι παρά το όνομα…» λέει η λαϊκή παροιμία και βρίσκει την καλύτερη επιβεβαίωσή της στην άδικη και δυσφημιστική άποψη που συχνά ακούγεται για τη σχέση των Ελλήνων με την εργασία. Δύο από τους πλέον αξιόπιστους φορείς –ο ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound)– δημοσίευσαν πρόσφατα δικές τους ανεξάρτητες έρευνες που καταδεικνύουν ότι οι Ελληνες όχι μόνο εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους –ακόμη και από τους «σκληρά εργαζόμενους» Γερμανούς– αλλά επιδίδονται και σε προσωπικό αγώνα για να καταφέρουν να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις της εργασίας με τις ανάγκες τους για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο ΟΟΣΑ στη λίστα «Better Life» αναφέρει τις χώρες στις οποίες οι πολίτες της έχουν εξισορροπήσει την επαγγελματική με την προσωπική ζωή τους – στις οποίες, βεβαίως, δεν περιλαμβάνεται και η δική μας. Ο υπολογισμός για την εξισορρόπηση αυτή βασίζεται στον χρόνο που, κατά μέσο όρο, αφιερώνεται σε προσωπικές δραστηριότητες, σε τι ποσοστό οι εργαζόμενες γυναίκες είναι μητέρες παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών, όπως και στον αριθμό των εργαζομένων που υπερβαίνουν τις 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα φέρνουν πρώτες τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Στην Ολλανδία και στη Σουηδία, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που, σε τακτική βάση, υπερβαίνει τις 50 ώρες εργασίας ανέρχεται στο… εντυπωσιακό ποσοστό του 0,001%. Οι Βέλγοι έχουν προσωπικό χρόνο την ημέρα 16,61 ώρες – ξεπερνούν δηλαδή και τον μέσο όρο των χωρών της έρευνας, που είναι 15,46 ώρες. Και τώρα, η ώρα των Ελλήνων: εργάζονται 2.119 ώρες τον χρόνο, όταν ο μέσος όρος σύμφωνα με τις παραμέτρους της έρευνας είναι 1.739 ώρες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurofound, οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο και από τους Γερμανούς και μόνο οι Γάλλοι και οι Δανοί εργάζονται λιγότερο από τους Γερμανούς. Δηλαδή, οι Ελληνες εργάζονται κάθε χρόνο 1.808 ώρες, την ώρα που –σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας– οι Γερμανοί εργάζονται 1.658,5 ώρες, ενώ Ούγγροι, Πολωνοί και Ρουμάνοι εργάζονται 1.840 ώρες. Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι στα στοιχεία αυτά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι υπερωρίες. Αλλά ακόμη και με αυτές, και παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί κάνουν τις περισσότερες –συχνά απλήρωτες– υπερωρίες στην Ευρώπη, με εξαίρεση τους Βρετανούς, η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά. Επιπλέον, είναι πολλές και οι ημέρες εορτών και αργιών. Στη Γερμανία και στη Γαλλία –μαζί με τις διακοπές– φθάνουν τις 40, ενώ στη Δανία είναι 39 και στο Βέλγιο 29.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή