Η Βουλγαρία προτείνει ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο

Η Βουλγαρία προτείνει ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας έναντι φυσικού αερίου προτείνει η Βουλγαρία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης ενεργειακής κρίσης μέσα στον χειμώνα, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η πρόταση μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας Βασίλ Στόνοφ στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. H Βουλγαρία εξαρτάται 100% από το ρώσικο αέριο και, σε ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας μέσω του ουκρανικού δικτύου, θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα εφοδιασμού.

Η Βουλγαρία προτείνει στην Ελλάδα να της προμηθεύει σε περιόδους κρίσης ηλεκτρική ενέργεια που διαθέτει σε πλεονάζουσες ποσότητες από τους πυρηνικούς της σταθμούς και, έναντι αυτής, να της παρέχει η Ελλάδα φυσικό αέριο, το οποίο θα εξοικονομεί θέτοντας εκτός λειτουργίας μονάδες φυσικού αερίου.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόταση και αυτό, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι και η Ελλάδα σε περίοδο κρίσης δεν έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια αλλά από φυσικό αέριο και ο δεύτερος ότι ακόμη και εάν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η αποτίμηση των δύο προϊόντων που διακινούνται σε διαφορετικές αγορές για να γίνει η όποια ανταλλαγή. Η Ελλάδα πάντως εμφανίστηκε διατεθειμένη να συνδράμει, στον βαθμό που θα είναι σε θέση, τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας μέσω αντίστροφης ροής του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού, όπως έπραξε και στην κρίση του 2009. Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε στον Βούλγαρο υπουργό την πρόταση που απέστειλε πρόσφατα στον επίτροπο για θέματα Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ για την αναγκαιότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, και η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στο Μιλάνο.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω της ρωσοουκρανικής διένεξης, την οποία ο κ. Ετινγκερ την τοποθετεί στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015, η Ελλάδα και το σύνολο των κρατών-μελών έχουν κληθεί να λάβουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τις αποθήκες του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας συνεχώς γεμάτες καθώς και να έχει διασφαλισμένο «μπακ-απ» LNG στη Spot αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ έχει έρθει σε επαφή με τους δύο άλλους προμηθευτές της (Socar και Sonatrac) από τους οποίους και ζήτησε να της διαθέσουν πρόσθετες ποσότητες αερίου στην περίπτωση που χρειαστεί, ενώ διακριτικές επαφές έχει κάνει και με το Κατάρ για διάθεση φορτίων LNG απευθείας και όχι από τη Spot αγορά που οι τιμές είναι υψηλές. Οι αποθήκες της Ρεβυθούσας επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης σε περίπτωση μηδενικής ροής ρωσικού αερίου για διάστημα 20 ημερών. Με τις πρόσθετες ποσότητες η ΔΕΠΑ μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς για διάστημα 45 ημερών· από εκεί και πέρα θα τεθεί σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αποκοπή φορτίων, ξεκινώντας από τις μονάδες φυσικού αερίου και τις μεγάλες βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή