H «Παπαστράτος» αγόρασε άνω του 50% της παραγωγής ελληνικών καπνών

H «Παπαστράτος» αγόρασε άνω του 50% της παραγωγής ελληνικών καπνών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 50% της παραγωγής των ελληνικών ανατολικών καπνών το 2013 αγόρασε η «Παπαστράτος», στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση για την τριετία 2013-2015. Η αξία αγοράς των ελληνικών καπνών στο τέλος του 2015 που θα καταβάλει η καπνοβιομηχανία αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της θυγατρικής της Philip Morris International σε εκδήλωση που έγινε την Τρίτη στην Καβάλα, αυτή την περίοδο συντελείται μια μεγάλη αλλαγή στον κλάδο του καπνού. Το πρόγραμμα εκμηχάνισης -αντικατάσταση των παραδοσιακών μεθόδων συλλογής και αποξήρανσης του καπνού από μηχανήματα- θα προσφέρει ακόμη καλύτερη ποιότητα στο προϊόν και θα βοηθήσει τη νέα γενιά των εργαζομένων να αναπτύξουν την καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας. Ηδη είναι υπό αξιολόγηση 3 διαφορετικές πρότυπες μηχανές με αξία 2.000 ευρώ για τη μηχανή ξήρανσης καπνού, ενώ 40.000 ευρώ είναι η αξία για τη συλλεκτική μηχανή καπνού. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κλάδος καπνού στη χώρα μας απασχολεί σήμερα 60.000 ελληνικές οικογένειες και το 2013 η αξία των ελληνικών εξαγωγών καπνού έφθασε τα 366 εκατ. ευρώ. Το 3% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (εάν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή) αποτέλεσαν οι εξαγωγές του καπνού. Επίσης το 2013 κατεβλήθησαν φόροι 3,2 δισ. ευρώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως επεσήμαναν τα στελέχη της Παπαστράτος, η ανάπτυξη της καλλιέργειας των ανατολικών καπνών πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο ποσοστό στη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, όπου απασχολούνται 10.201 αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, απασχολήθηκαν στις καλλιέργειες καπνού 11.368 εργάτες εκ των οποίων 3.470 ήταν εγχώριοι εργαζόμενοι και 7.898 αλλοδαποί εργαζόμενοι. Συνολικά το 2013 η παραγωγή ανήλθε σε 24.000 τόνους ανατολικού τύπου καπνών και 6.000 τόνοι ήταν τα καπνά τύπου Βιρτζίνια.

Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος απασχολεί σήμερα 800 εργαζομένους και το 2013 κατέβαλε φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για τον ειδικό φόρο καπνού και για ΦΠΑ. Εξάγει σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες ενώ συνεργάζεται με 900 προμηθευτές και πουλάει τα προϊόντα της μέσα από το δίκτυο 24.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων λιανικής. Στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου διαθέτει τη μία από τις τρεις μοναδικές μηχανές εκτύπωσης που διαθέτει η Philip Morris σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στελέχη της Παπαστράτος, η νέα κοινοτική οδηγία για την εμφάνιση των πακέτων τσιγάρων αναμένεται να εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2016. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση η εταιρεία εμφανίζεται αισιόδοξη για τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, ωστόσο τονίζεται από τα στελέχη ότι το λαθρεμπόριο καπνού συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα διαφυγόντα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή