Εως 5 έτη οι συμβάσεις των πρατηριούχων καυσίμων με τις εταιρείες

Εως 5 έτη οι συμβάσεις των πρατηριούχων καυσίμων με τις εταιρείες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεσμεύσεις ότι οι μελλοντικές συμβάσεις με τους πρατηριούχους δεν θα υπερβαίνουν τα πέντε χρόνια πρότειναν να αναλάβουν, ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εννέα εταιρείες εμπορίας καυσίμων. Μέσω της πρότασης και της ανάληψης των δεσμεύσεων αυτών αποτρέπεται για τις εταιρείες η περαιτέρω διερεύνηση καταγγελιών που έφτασαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δεν αποκλείεται να εντόπιζε καταχρηστικές συμπεριφορές και να επέβαλλε πρόστιμο. Το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 13 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή ή μη των προτεινόμενων από τις εταιρείες δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με την εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής, από την έρευνά της προκύπτουν στοιχεία ότι οι εταιρείες «Ελληνικά Καύσιμα ΑΕΕ» (πρώην ΒΡ Hellas), «ΕΚΟ ΑΒΕΕ», «Avinoil ΑΒΕΝΕΠ», «Coral Α.Ε.» (πρώην Shell Hellas), «Cyclon Ελλάς Α.Ε.», «Ελινόιλ Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε.», «Aegean Oil», «Mamidoil – Jetoil Α.Ε.» και «Ρεβόιλ ΑΕΕΠ» εφαρμόζουν την ακόλουθη πρακτική: μισθώνουν το οικόπεδο/πρατήριο από τον πρατηριούχο ή συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο. Ταυτόχρονα ή μερικές ημέρες αργότερα συνάπτουν σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με τον πρατηριούχο και στο ίδιο ιδιωτικό συμφωνητικό ή με άλλη σύμβαση παραχώρησης χρήσης ακινήτου υπεκμισθώνουν το ακίνητο στον ίδιο πρατηριούχο ή άλλο συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο. Οι δε συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας συμφωνείται να έχουν διάρκεια άνω της πενταετίας ή να τρέπονται σε αορίστου χρόνου διά σιωπηρής παρατάσεως. Στην πραγματικότητα διά του «τεχνάσματος» εκμίσθωσης και ταυτόχρονης υπεκμίσθωσης του οικοπέδου/πρατηρίου, ώστε αυτό να παρουσιάζεται ως ιδιοκτησία της εταιρείας, παρακάμπτεται το όριο των πέντε ετών στη σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας. Αντίστοιχα προβλήματα στην υπόθεση REPSOL ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίσθηκαν, με δεσμεύσεις που προσέφερε η εμπλεκόμενη εταιρεία εμπορίας.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες καλούνται να αναλάβουν και δύο ακόμη δεσμεύσεις σχετικά με: α) τη σταδιακή λήξη της ισχύος των εν λειτουργία συμβάσεων, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου σύναψής τους, για εξασφάλιση, τόσο της ανεξαρτησίας λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων των αντισυμβαλλόμενων πρατηριούχων όσο και των ενδεχόμενων οικονομικών απαιτήσεων των εταιρειών εμπορίας και β) την ενημέρωση των πρατηριούχων για τον χρόνο και τη διαδικασία λύσης των υπό έλεγχο συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή