20.000 θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί στις τράπεζες έως το 2017

20.000 θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί στις τράπεζες έως το 2017

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον 5.000 περίπου θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα προστεθούν στις ήδη χαμένες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα την ερχόμενη τριετία λόγω της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσής του, μετά τη διαμόρφωση του νέου τραπεζικού χάρτη της χώρας, λόγω των συνεπειών της κρίσης. O αριθμός υπαλλήλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος από 66.165 το 2008 όταν ξεκινούσε η κρίση μειώθηκε στις 51.242, με τους περισσότερους να έχουν αποχωρήσει με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Τι σημαίνει αυτό για τα τραπεζικά στελέχη, παραγωγικής ηλικίας, που αποχωρούν από τον κλάδο; Ποιες οι επιπτώσεις για τους νέους που επιθυμούν να βρουν απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο, ένα επάγγελμα που γνώρισε για δεκαετίες στη χώρα μας μεγάλη ανάπτυξη και ήταν μεταξύ αυτών που προτιμούσαν οι νέοι;

«Τα τραπεζικά στελέχη, παραγωγικής ηλικίας, που αποχώρησαν και θα αποχωρήσουν μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αλλά και γενικότερα του περιορισμού του προσωπικού έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν ξανά εργασία, σε σχέση με εργαζόμενους από άλλους κλάδος της οικονομίας που έχασαν τη θέση τους», αναφέρει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας. «Ηδη αριθμός τραπεζικών στελεχών, όχι αμελητέος, που έχει αποχωρήσει και επιθυμούσε να συνεχίσει το εργασιακό του βίο, απορροφήθηκε από πολυεθνικές εταιρείες, από ναυτιλιακές εταιρείες κ.λπ. Ταυτόχρονα αρκετοί έχουν προχωρήσει στη δημιουργία δικής τους δραστηριότητας όπως στη ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων κ.λπ.» αναφέρει, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, συγκριτικά πλεονεκτήματα των εργαζομένων που θήτευσαν για περισσότερο από μια 20ετία στον τραπεζικό κλάδο θεωρείται η ολοκληρωμένη εμπειρία που απέκτησαν. Εμπειρία από διάφορες θέσεις που κλήθηκαν να εργαστούν: από το ταμείο μιας τράπεζας μέχρι τη θέση του επενδυτικού ή στεγαστικού σύμβουλου, σε τομείς μάρκετινγκ και επικοινωνίας, σε θέσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίων, σε τμήματα αναλύσεων και όλα αυτά κάτω από ένα καλά δομημένο και πειθαρχημένο περιβάλλον που είναι ένας τραπεζικός οργανισμός.

Ποιες όμως είναι οι προοπτικές εισόδου ενός νέου ανθρώπου στο τραπεζικό σύστημα σήμερα; «Οι τελευταίες ανακοινώσεις για αναζήτηση σημαντικού αριθμού εργαζομένων και στελεχών για τις ιδιωτικές τράπεζες μέσω των ιστοσελίδων τους έγιναν το 2012. Εκτοτε οι προσλήψεις νέων που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στο τραπεζικό σύστημα έχουν περιοριστεί δραματικά. «Συνεχίζουμε και λαμβάνουμε μεγάλο αριθμό βιογραφικών, όχι βέβαια σε ρυθμούς όπως πριν από την κρίση, αλλά σήμερα απλώς τα περισσότερα από αυτά τα προωθούμε στα αρχεία μας, ενώ πριν από την κρίση προχωρούσαμε σε εκατοντάδες προσλήψεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη τραπεζών.

«Ορισμένος όμως αριθμός προσλήψεων για συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν σε επιλεγμένες ειδικότητες εξακολουθούν να γίνονται. Γι’ αυτό οι νέοι δεν θα πρέπει να απογοητεύονται και να συνεχίσουν να μας στέλνουν τα βιογραφικά τους.

Διαγωνισμός από Εθνική Τράπεζα

Διαγωνιστική διαδικασία για προσλήψεις εργαζομένων «τρέχει» στην Εθνική Τράπεζα. Οπως αναφέρει στην «Κ» η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται την τρέχουσα χρονική περίοδο στη διαδικασία πρόσληψης 122 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ, που θα καλύψουν ανάγκες του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας στην περιφέρεια.

Οι νέοι εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής στις αρχές Νοεμβρίου με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Επίσης, 100 επιπλέον μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση για δύο χρόνια με την απολαβή μηνιαίων αποδοχών, με υποτροφία από το ΙΚΥ, στην Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα προσλάβει τους υποτρόφους του προγράμματος με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, για δύο επιπλέον έτη, ενώ όπως εκτιμάται οι περισσότεροι από αυτούς θα ενταχθούν στο δυναμικό του Ομίλου της Εθνικής μετά το πέρας των δύο αυτών ετών. Οι υποτροφίες αφορούν θεματικές περιοχές αιχμής όπως Τραπεζική Διοικητική και Χρηματοοικονομικά, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικές Σπουδές και Θετικές Επιστήμες. Παρόμοιο πρόγραμμα για εργασία στην Εθνική Τράπεζα, με προοπτική ένταξής τους στο δυναμικό του Ομίλου της Εθνικής για ακόμη 100 μεταπτυχιακούς φοιτητές θα τρέξει και το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή