«Ορίζοντας 2020»: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία

«Ορίζοντας 2020»: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώθηκαν οι νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» έχει ως γενικό στόχο να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση και την καινοτομία σε ολόκληρη την Ενωση, προσελκύοντας επιπλέον έρευνα, ανάπτυξη και χρηματοδότηση στην καινοτομία και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της έρευνας και της ανάπτυξης.

Θεματικά πεδία – δράσεις

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι προσκλήσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν είναι:

1. Ενσωμάτωση της Κοινωνίας στην Επιστήμη και στην Καινοτομία.

Ο στόχος του υπο-προγράμματος «Κοινωνικές Προκλήσεις», στο οποίο εντάσσεται αυτή η πρόσκληση, είναι η οικοδόμηση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας, η προσέλκυση νέου ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού στην επιστήμη και ο συνδυασμός της επιστημονικής αριστείας με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ευθύνη. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της πρόσκλησης είναι η βελτίωση της ενσωμάτωσης της κοινωνίας στην επιστήμη και την καινοτομία. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται σε αυτή την πρόσκληση θα πρέπει να αφορούν ένα από τα εξής θέματα:

l Πανευρωπαϊκή δημόσια επαφή: εκθέσεις και καφέ επιστημών με τη συμμετοχή πολιτών στην επιστήμη.

l Πολίτες και πολυμερής συμμετοχή στην κατάστρωση σεναρίων.

Συνολικός προϋπολογισμός: 10.300.000 ευρώ.

2. Προώθηση της Ισότητας των Φύλων στην Ερευνα και την Καινοτομία

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην έρευνα, να βελτιωθεί η σταδιοδρομία τους, να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των φύλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να προωθηθεί η αριστεία της Ε & Κ με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται σε αυτήν την πρόσκληση θα πρέπει να αφορούν ένα από τα εξής θέματα:

l Καινοτόμος προσέγγιση για την επικοινωνία, ενθαρρύνοντας γυναίκες να μελετήσουν την επιστήμη.

l Ο αντίκτυπος της φυλετικής πολυμορφίας στην έρευνα και την καινοτομία.

Συνολικός προϋπολογισμός: 9.500.000 ευρώ.

3. Εξατομίκευση της Υγειονομικής και Ιατρικής Περίθαλψης.

Η προτεραιότητα «Κοινωνικές Προκλήσεις» ανταποκρίνεται άμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες και στις κοινωνικές προκλήσεις που προσδιορίστηκαν στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αποσκοπούν στην τόνωση της κρίσιμης μάζας προσπαθειών στην έρευνα και καινοτομία που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ενωσης. Ο τομέας αυτής της πρόσκλησης είναι η εξατομίκευση της ιατρικής περίθαλψης. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται σε αυτή την πρόσκληση θα πρέπει μεταξύ άλλων να αφορούν ένα από τα εξής θέματα:

l Προώθηση της υγείας και πρόληψη ασθενειών.

l Νέες θεραπείες για σπάνιες ασθένειες.

l Εργαλεία και τεχνολογίες για προωθημένες θεραπείες.

l Προώθηση της διανοητικής υγείας στον πληθυσμό της τρίτης ηλικίας.

l Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων και τεχνολογιών.

l Αποτελεσματικές υγειονομικές παρεμβάσεις στον παιδιατρικό πληθυσμό.

l Νέες προσεγγίσεις για τη βελτίωση του προληπτικού ελέγχου της ανθρώπινης ασφάλειας.

Συνολικός προϋπολογισμός: 306.000.000 ευρώ.

4. Καινοτομία στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.

Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται σε αυτήν την πρόσκληση θα πρέπει να αφορούν ένα από τα εξής θέματα:

l Επίδειξη/πολιτικές δράσεις.

l Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, τη χαμηλή κατανάλωση διοξειδίου του άνθρακα, την αειφόρο διαχείριση υδάτινων πόρων, και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

l Ανάπτυξη τεχνολογίας, συστημάτων και εργαλείων για την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης.

Συνολικός προϋπολογισμός: 75.000.000 ευρώ.

5. Απόβλητα: Ενας πόρος για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση πρώτων υλών.

Η παρούσα πρόσκληση καλύπτει το ζήτημα των αποβλήτων ως πόρου για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση πρώτων υλών. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται σε αυτή την πρόσκληση θα πρέπει να αφορούν ένα από τα εξής θέματα:

l Οικο-καινοτομικές λύσεις.

l Οικο-καινοτομικές στρατηγικές.

l Διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των γεωργικών αποβλήτων και υπο-προϊόντων.

Συνολικός προϋπολογισμός: 54.000.000 ευρώ.

6. ΤΠΕ 2014 – Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η «Βιομηχανική Υπεροχή» αποσκοπεί στο να επιταχύνει την ανάπτυξη των τεχνολογιών και των καινοτομιών που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις του μέλλοντος και να βοηθήσει τις καινοτόμες ευρωπαϊκές ΜΜΕ να μετεξελιχθούν σε παγκοσμίως πρωτοπόρες εταιρείες.

Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται σε αυτήν την πρόσκληση θα πρέπει να αφορούν σύνθετη υποδομή δικτύου 5G για το μέλλον του Διαδικτύου. Οι μελλοντικές λύσεις για τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις θα απαιτήσουν την ανάπτυξη των κύριων τεχνολογιών γενικής εφαρμογής, συστατικών στοιχείων και συστημάτων των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και την επικοινωνιακή υποδομή (συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος). Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης θα αναπτύξουν περαιτέρω τις τεχνολογίες για υποσχόμενες λύσεις σε σημαντικούς τομείς και εφαρμογές για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, εξασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία της Ε.Ε. παραμένει ισχυρή στις βασικές τεχνολογίες που βρίσκονται στη βάση των μελλοντικών αλυσίδων αξίας, και στοχεύοντας στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω στις αντίστοιχες αλυσίδες αξίας.

Συνολικός προϋπολογισμός: 125.000.000 ευρώ.

Προθεσμίες

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στις κάτωθι ημερομηνίες:

l 2 Οκτωβρίου (Ενσωμάτωση Κοινωνίας στην Επιστήμη και την Καινοτομία, Προώθηση της Ισότητας των Φύλων στην Ερευνα και την Καινοτομία).

l 14 Οκτωβρίου (Εξατομίκευση Υγειονομικής και Ιατρικής Περίθαλψης).

l 16 Οκτωβρίου (Καινοτομία στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Απόβλητα: Ενας πόρος για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση πρώτων υλών).

l 25 Οκτωβρίου (ΤΠΕ 2014).

Χρηματοδότηση για κάθε στάδιο της διαδικασίας

Ο Ορίζοντας 2020 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει το σύνολο της χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας που παρείχετο μέσω του Προγράμματος Πλαισίου για την Eρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

Οι διάφοροι τύποι χρηματοδότησης που παρέχονταν από τα προηγούμενα προγράμματα έχουν συγκεντρωθεί σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και ευέλικτο πλαίσιο, με στόχο να παράσχει χρηματοδότηση για κάθε στάδιο της διαδικασίας της καινοτομίας από τη βασική έρευνα στην αφομοίωση από την αγορά.

Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 χρηματοδοτεί δημόσιους οργανισμούς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

l Επιστήμη αριστείας.

l Βιομηχανική υπεροχή.

l Κοινωνικές προκλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή