Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένη παρέμεινε η χρηματιστηριακή αγορά και την προτελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μεταξύ της αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών να αντέξουν στις ρευστοποιήσεις ξένων funds και της πολιτικής αστάθειας που δημιουργεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποδίδονται στην αρνητική ψυχολογία των επενδυτών για το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών στρες τεστ, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα προκύψουν νέες μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες με συνέπεια οι τράπεζες να προχωρήσουν στη 3η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το καλοκαίρι του 2012.

Ομως, το τελευταίο διάστημα, η πτώση του Χ.Α. δεν αποδίδεται τόσο στα στρες τεστ και στις επιπτώσεις τους στις τραπεζικές μετοχές. Η πτώση αποδίδεται βασικά στην ανάδειξη του πολιτικού ρίσκου καθώς έρχεται πιο κοντά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πειστικά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πωλήσεις είναι ελεγχόμενες και δεν έχουν λάβει μορφή γενικού ξεπουλήματος επειδή οι ξένοι περισσότερο ενδιαφέρονται να καταγράψουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους και όχι να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Η εβδομάδα ξεκίνησε με απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υποβάθμιση της Αθήνας στις αναδυόμενες αγορές από τη Standard & Poor’s Dow Jones, με τη βαρύτητα της ελληνικής αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,8%. Η εξέλιξη συνέτεινε στην υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που έκλεισε με πτώση 0,46% στις 1.155,95 μονάδες και τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 46,18 εκατ. ευρώ.

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών την Τρίτη, με την αγορά να υποχωρεί προς τις 1.120 μονάδες, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 20ής Αυγούστου.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν ο ΟΠΑΠ και η Folli Follie. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.123,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 32,88 μονάδων ή σε ποσοστό 2,84%. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και ανήλθε στα 91,09 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη το Χρηματιστήριο επανήλθε σε θετική τροχιά έπειτα από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 4,08%. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,78% και διαμορφώθηκε στις 1.131,84 μονάδες. Αντίθετα, την Πέμπτη οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, προκαλώντας ισχυρές απώλειες 2,11% στο Χρηματιστήριο. Οπως εξηγούν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί κραδασμούς στην αγορά που δείχνει απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη που έκλεισε χθες με άνοδο στα περισσότερα χρηματιστήρια. Η πτώση της Πέμπτης αντιστοιχεί σε μια απώλεια 1,607 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Επίσης, η άνοδος του καθαρού τζίρου που ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ αποτυπώνει και την ένταση των ρευστοποιήσεων που είχαν ως επίκεντρο τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank υπέστη βαριές απώλειες 5,94% και υποχώρησε στα 0,602 ευρώ. Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε πτώση 4,93% και διολίσθησε στο 1,350 ευρώ, ενώ ηπιότερες ήταν οι ρευστοποιήσεις σε Eurobank (-2,94%) και Εθνική Τράπεζα (-2,04%). Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.107,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 129,404 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 4,72 εκατ. ευρώ αφορούσε την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Την Παρασκευή η αγορά αντέδρασε θετικά με κέρδη άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη ενώ η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Η αγορά μετοχών δείχνει το τελευταίο τρίμηνο να έχει χάσει τον βηματισμό της καθώς απουσιάζουν οι σοβαρές επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ οι πολιτικοί διαξιφισμοί επηρεάζουν την καθημερινή τάση της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή