Δύο μηνύματα ενός roadshow στο Λονδίνο

Δύο μηνύματα ενός roadshow στο Λονδίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα όσο πλησιάζουμε προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αποκλείουν και τις πρόωρες εκλογές. Ωστόσο δεν ανησυχούν για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιώνονται σταδιακά μετά την εφιαλτική διετία 2012-2013. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το διήμερο παρουσιάσεων στο Λονδίνο 31 εισηγμένων στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του πλανήτη. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε σαφώς καλύτερο περιβάλλον σε σχέση με το περσινό και σαφέστατα σε σχέση με το 2012, όταν και ήταν ακόμη νωπές οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση είχε προτάξει την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο και επετεύχθη ένα χρόνο πριν από την προθεσμία που είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο 2. Φέτος ειπώθηκε ότι είναι βιώσιμο αυτό το πλεόνασμα. Ωστόσο, οι πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ήταν για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους, με βάση την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκύψει ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Για τους ξένους επενδυτές το σημαντικότερο στοιχείο είναι οι προοπτικές των επιχειρήσεων, υποστήριξε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, απαντώντας για το θέμα του πολιτικού ρίσκου και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει στο roadshow και τα ρεκόρ δείχνουν ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

«Είμαστε σε μια περίοδο όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται, τόνισε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development. Υπάρχει «θόρυβος» γύρω από την Ελλάδα, σημείωσε σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Εκτίμησε ότι στην περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές η χώρα θα προχωρήσει και θα κινηθεί προς θετική κατεύθυνση. Το Ελληνικό είναι ένα μεγάλο project, σημείωσε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πράγματα θα κινηθούν γρηγορότερα απ’ ό,τι τους τελευταίους έξι μήνες. Θέλω να πιστεύω ότι οι μπουλντόζες θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2016.

Οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intralot, απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ανέλυσε σε ομιλία του στο πλαίσιο του roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς. Εκανε λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και επεσήμανε ότι έχουν αποκατασταθεί οι ανισορροπίες και έχει επιστρέψει η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή