Πού και πώς προχωράει η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στον Αστέρα

Πού και πώς προχωράει η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στον Αστέρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου, προχωράει η διαδικασία για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP.

Αυτό αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι του αγοραστή, προσθέτοντας πως αναμένεται έως τα τέλη του έτους να έχει υπογραφεί και το Sale & Purchase Agreement, η σύμβαση, δηλαδή, με την οποία θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή και θα καταβληθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα μέσα της εβδομάδας υπεγράφη και το σχετικό σύμφωνο με το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν προ ημερών και πιθανολογούσαν αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του επενδυτικού οχήματος.

Επισημαίνουν δε χαρακτηριστικά πως την προηγούμενη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της AGC Equity Partners, η οποία ελέγχει από κοινού με άλλους επενδυτές το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, Ουαλίντ Αμπου Σαούντ, μαζί με τον επίσης μεγαλομέτοχο της Jermyn Street και επικεφαλής της Dogus Group, Φερίτ Σαχένκ, επισκέφθηκαν τον Αστέρα Βουλιαγμένης και εξέτασαν επί τόπου τα σχέδια ανάπλασης και αναβάθμισης του ακινήτου.

Ως γνωστόν, στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της AGC Equity Partners, μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Η Dogus έχει προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στην αγορά των τουριστικών λιμένων. Εχει προβεί σε συμφωνία με τη Lamda Development για την απόκτηση του 50% της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μαρίνα Φλοίσβου, ενώ συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, που προσφέρεται μαζί με τα τουριστικά καταφύγια σκαφών σε Πόρο, Νέα Επίδαυρο και Υδρα. Ο διαγωνισμός αυτός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, χωρίς να έχει προσδιοριστεί επακριβής ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Από το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης Αστήρ Παλλάς που ελέγχει τον Αστέρα (το άλλο 10% είναι στην ελεύθερη διασπορά και αναμένεται δημόσια πρόταση) ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ αφορά το ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο την Εθνική Τράπεζα. Η Jermyn έχει δεσμευθεί με επίσημη ανακοίνωσή της πως θα σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει τις βασικές αρχές της ήπιας ανάπτυξης.

Η επένδυση, σύμφωνα με κύκλους των αγοραστών, στοχεύει στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων. Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, «θα υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία του χώρου και του περιβάλλοντος», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη «βελτίωση των υπηρεσιών του συγκροτήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά της περιοχής», ενώ ο αρχικός σχεδιασμός τουλάχιστον προβλέπει πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς, «η λειτουργία όλων των μονάδων και δραστηριοτήτων του συγκροτήματος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα τιμώντας τις κρατήσεις των πελατών». Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας του Αστέρα προβλέπει την επικύρωση του ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και την κύρωσή του από τη Βουλή. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανακήρυξη της Jermyn ως προτιμητέας επενδύτριας.

Εφόσον επαληθευθούν οι προσδοκίες, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν με ταχύτατους ρυθμούς κατά τον φετινό χειμώνα σε μία επένδυση που σε πλήρη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει συνολικά σε αξία τα 700 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή