Το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ «κλειδί» στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank

Το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ «κλειδί» στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η πορεία για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank. Χθες ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από επενδυτές και πηγές της διοίκησης έκαναν λόγο για την κατάθεση 3 προτάσεων από αμερικανικά επενδυτικά σχήματα.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των επιδιώξεων της διοίκησης -να διατηρήσει τουλάχιστον το 34% το ΤΣΜΕΔΕ- και των επενδυτών που απαιτούν να αναλάβουν τον μετοχικό έλεγχο της τράπεζας. Με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί φαίνεται ότι το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ θα υποχωρήσει σημαντικά κάτω του 30% ενδεχομένως και κάτω του 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις προηγούμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην είσοδο νέων επενδυτών επισημαίνοντας ότι το ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 51,3% των μετοχών, πρέπει να συμμετέχει επικουρικά και να καλύψει μόνο το μέρος της αύξησης που δεν θα καλυφθεί από νέους επενδυτές. Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο προβληματισμού το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό Ταμείο αποτελεί βασικό μέτοχο μιας εμπορικής τράπεζας, ελέγχοντας μάλιστα τη διοίκηση. Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα ανέλθει στα 434 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της τράπεζας και το ΤΣΜΕΔΕ θα εξετάσουν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί με στόχο να βρεθεί μια «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει και την είσοδο του επενδυτή και το Ταμείο να διατηρήσει ένα αξιόλογο ποσοστό στην τράπεζα. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση της τράπεζας προκειμένου να εγκρίνει τις τελικές αποφάσεις της διοίκησης.

Η ΤτΕ από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι επιβάλλεται η διεύρυνση της μετοχικής βάσης της τράπεζας και η ενίσχυση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) δηλώνει ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση ούτε για το ακριβές ύψος της αύξησης κεφαλαίου, ούτε για τον τρόπο και τον χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί. Εκφράζει δε τη δυσαρέσκειά της, καθώς η Attika Bank είχε ανακεφαλαιοποιηθεί μόλις ένα έτος νωρίτερα. «Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την ΤτΕ ήταν τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση ύψους 180-430 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε νεότερη ενημέρωση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης. «Το ΤΕΕ συμμετείχε με 200 εκατομμύρια στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση και θα συμμετάσχει και στη νέα, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό που κατέχει (σ.σ.: 51,3%). Υπάρχει όμως ένα θέμα όταν γίνεται δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μήπως τελικά υπήρξε αστοχία από πλευράς της ΤτΕ;».

Ο κ. Σπίρτζης επαναλαμβάνει τη θέση του ΤΕΕ, ότι θα συμμετάσχει και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση του. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τα συμφέροντα του ΤΣΜΕΔΕ. Το νέο Ταμείο, στο οποίο ενταχθήκαμε, από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα μπορεί να καλύπτει ούτε την ελάχιστη σύνταξη. Πρέπει, λοιπόν, με επενδύσεις να εξασφαλίσουμε το μέλλον των μηχανικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή