Καθυστερεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου

Καθυστερεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα καθυστέρηση οδηγείται το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου καθώς το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΚΑ), η ΔΕΠΑ και οι μέτοχοι των τριών εταιρειών παροχής αερίου (ENI και Shell) δεν έχουν βρει κοινό τόπο για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας τους, που επιβάλλει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτό, οι ελληνικές Αρχές θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετήσει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στις ΕΠΑ (διανομή και προμήθεια) μέχρι τον Ιούνιο του 2014 έτσι ώστε οι ΕΠΑ να λειτουργήσουν με τη νέα μορφή από τον Ιανουάριο του 2015. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διασφάλισε τη σιωπηρή παράταση της τρόικας για την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο. Αυτό που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες είναι μια συμφωνία με τους μετόχους των τριών ΕΠΑ στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλείται να εφεύρει σχέδιο που θα καλύπτει την απαίτηση των μετόχων των τριών ΕΠΑ για αποζημιώσεις – ανταλλάγματα έναντι της απώλειας του αποκλειστικού δικαιώματος στην προμήθεια και τη διανομή έως το 2030, και παράλληλα δεν θα επιβαρύνει την τιμή του αερίου με πρόσθετο κόστος για να αποσβεστούν υφιστάμενες επενδύσεις στη διανομή, αλλά για να διασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου. Το σχέδιο το οποίο φέρεται να έχει παραδώσει στους μετόχους των τριών ΕΠΑ προβλέπει την απόσχιση του τομέα της διανομής και από τις τρεις ΕΠΑ και τη σύσταση μιας νέας ενιαίας εταιρείας διανομής με επέκταση των γεωγραφικών της ορίων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και χρονική παράταση της αδείας της. Στην εταιρεία αυτή, μέτοχοι θα είναι η ΔΕΠΑ και οι εταιρείες που ελέγχουν τις τρεις ΕΠΑ (ENI, της Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και Shell, της Αθήνας). Μια σειρά από θέματα που συνδέονται με το εν λόγω εγχείρημα (αποτίμηση παγίων, αποδόσεις επενδεδυμένων κεφαλαίων, προσδιορισμός του ρυθμιζόμενου εσόδου, χρόνος απόσβεσης των επενδύσεων κ.λπ.) θα εξειδικευθούν στην πορεία και θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στον χρόνο απόσβεσης των επενδύσεων και στο ύψος του ρυθμιζόμενου εσόδου.

Η δραστηριότητα της προμήθειας θα περιοριστεί για την ΕΠΑ Αττικής στη γεωγραφική της περιφέρεια χωρίς αποκλειστικό δικαίωμα, ενώ η ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, που ελέγχονται από τον ίδιο μέτοχο, προβλέπεται να συγχωνευθούν.

Οι διοικήσεις των ΕΝΙ και Shell στις τρεις ΕΠΑ έχουν παραλάβει το σχέδιο από το ΥΠΕΚΑ και το έχουν στείλει για παρατηρήσεις στις μητρικές τους εταιρείες. Στις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες, η ΕΝΙ εμφανίζεται πιο διαλλακτική, στάση που αποδίδεται στο γεγονός ότι βλέπει την ελληνική αγορά ενέργειας πιο στρατηγικά σε αντίθεση με τη Shell, που θα επιθυμούσε να απεγκλωβιστεί από το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής απόσυρσης από τη λιανική που ακολουθεί διεθνώς. Η Shell φέρεται να θέτει με επιμονή το θέμα των αποζημιώσεων, αίτημα όμως που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φρόντισε να «προσγειώσει» περνώντας στο Μνημόνιο ειδική πρόβλεψη που αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να προβεί σε οικονομικές αποζημιώσεις. Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση συνολικότερα, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί με αγωνία η ενεργοβόρος βιομηχανία, που έχει πρωτοστατήσει στη μάχη για το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ και διαπιστώνει ότι από την εφαρμογή του ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος αερίου αντί της αναμενόμενης μείωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή