Mαξιλάρι ασφαλείας 3 δισ. ευρώ εν όψει στρες τεστ από την ΕΚΤ

Mαξιλάρι ασφαλείας 3 δισ. ευρώ εν όψει στρες τεστ από την ΕΚΤ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφαλαιακή «ανάσα» ύψους 3 δισ. ευρώ, ενόψει του stress test της ΕΚΤ, δίνει στις τράπεζες η εποπτική αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά τις τράπεζες, καθώς επίσης εταιρείες leasing και factoring.

Με τη ρύθμιση δεν αλλάζει κάτι στη φορολογική μεταχείριση των τραπεζών και την αναγνώριση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων όπως θεσπίστηκαν το 2012 μετά το PSI, ωστόσο το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση ότι θα καταβάλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια (ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο). Η εγγύηση του Δημοσίου ήταν απαραίτητη προκειμένου η ΕΚΤ να αναγνωρίσει εποπτικά το ποσό αυτό ενισχύοντας αντίστοιχα την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ενόψει του stress test. Στην πράξη η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη και τελικά απαιτηθεί το Δημόσιο να καταβάλει το ποσό που έχει αναγνωριστεί ως φορολογική υποχρέωση.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση: «Στην ακραία περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ο πλήρης συμψηφισμός της παραπάνω απαίτησης με τρέχοντα ή μελλοντικό φόρο εισοδήματος, με συνέπεια να προκύψει υποχρέωση χορήγησης ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο στο τέλος των τριάντα χρόνων, προβλέπεται η έκδοση ισόποσης αξίας κοινών μετοχών του νομικού προσώπου σε όφελος του Ελληνικού Δημοσίου». «Εξάλλου» τονίζεται «με δεδομένο ότι, βάσει των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδίων αναδιάρθρωσης, το τραπεζικό σύστημα (και ειδικά οι συστημικές τράπεζες) αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη από το 2015 και μετά, ο κίνδυνος της οποιασδήποτε μετατροπής εκτιμάται ότι θα είναι τελικά περιορισμένος. Επιπρόσθετα, ειδικά για δικαιούχους τράπεζες, η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί ένα μέτρο διευκόλυνσης στην κατεύθυνση της ρύθμισης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων τους και, συνεπώς, αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης».

Στελέχη τραπεζών τονίζουν στην «Κ» ότι με την εποπτική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ενισχύεται η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να περάσουν αλώβητες από το stress test οι εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι μέχρι την έγκριση της διάταξης από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς πώς θα αντιμετωπισθεί η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε κεφάλαια».

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση, επί της ουσίας δεν προκύπτει καμία αλλαγή στην αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων στον βαθμό που τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα παρουσιάζουν κέρδη στις οικονομικές τους καταστάσεις». «Η ανάγκη εισαγωγής της προτεινόμενης ρύθμισης καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανάλογες ή πανομοιότυπες διατάξεις έχουν ήδη νομοθετηθεί και ψηφιστεί από μια σειρά χωρών της Ευρωζώνης και μάλιστα από χώρες του Νότου, για τη στήριξη των δικών τους τραπεζικών συστημάτων και την κατοχύρωση της σταθερότητάς τους, ήτοι αντίστοιχη νομοθεσία ισχύει ήδη στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ πολύ πρόσφατα υιοθετήθηκε και στην Πορτογαλία – δηλαδή αποτελεί κοινή πρακτική η οποία ήδη αξιοποιείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή