Τριγμοί στο Ταμείο Ασφαλιστών από την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων

Τριγμοί στο Ταμείο Ασφαλιστών από την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλυδωνισμούς προκαλεί στο ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων) η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, που υπολογιζόταν επί του ασφαλιστικού τζίρου και αποτελούσε βασική πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου.

Καθώς, μάλιστα, το ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ καλείται να λειτουργήσει ως πιλότος για τη μετεξέλιξη της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική, για μια σειρά επαγγελματικών ομάδων όπως είναι τα σώματα ασφαλείας, οι στρατιωτικοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μεταξύ των οποίων μηχανικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, η συζήτηση επικεντρώνεται στους τρόπους υποκατάστασης των κοινωνικών πόρων. Ειδικά για το Ταμείο των ασφαλιστών, η συζήτηση αφορά και τη μετατροπή του σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό που προτείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να υποκατασταθούν οι απώλειες από τους πόρους.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί το ύψος που θα διαμορφωθεί η εργοδοτική εισφορά, η οποία θα αντικαταστήσει τον φόρο υπέρ τρίτων. Η εργοδοτική πλευρά, όπως αυτή εκφράζεται από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προτείνοντας το ποσοστό της συμμετοχής της να διαμορφωθεί στο 6% επί της μισθοδοσίας, αλλά με την προϋπόθεση το Ταμείο να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό. Η μετατροπή του σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό συνεπάγεται την καταβολή επικουρικών συντάξεων με βάση αμιγώς τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Η Ενωση συνδέει τη συμμετοχή της στο Ταμείο με την αποδοχή αυτής της ρήτρας, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή, περιορίζει τη συνεισφορά της στο 3%. Η συρρίκνωση της εργοδοτικής συμμετοχής στο 3% – 6% επί της μισθοδοσίας, αντί του 1% επί της παραγωγής ασφαλίστρων που ισχύει μέχρι σήμερα μέσω της οποίας διοχετεύονταν στο ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ περί τα 45-50 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν εξασφαλίζει σύμφωνα με τους ασφαλισμένους του Ταμείου, την πρόβλεψη του νόμου για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οδηγεί μαθηματικά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων που δίνει σήμερα το Ταμείο. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς σε συνδυασμό με τη μετατροπή του Ταμείου σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό, αντί του αναδιανεμητικού που είναι σήμερα, τορπιλίζει σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, όχι μόνο το ύψος των επικουρικών συντάξεων, αλλά και συνολικά την αυτονομία του ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, στον βαθμό που μετά το PSI, η περιουσία του συρρικνώθηκε από το 1,1, δισ. ευρώ στα 394 εκατ. ευρώ.

Η ενεργητική διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου που ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό σε ανεξάρτητους διαχειριστές (Alpha Trust, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), έχει αποφέρει ικανοποιητική απόδοση που φθάνει έως και 13% ετησίως, ή περίπου 59 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2014. Ωστόσο είναι αμφίβολο ότι μπορεί να διατηρήσει τα απαιτούμενα επίπεδα αποθεματοποίησης του Ταμείου για την κάλυψη των συντάξεων, στον βαθμό που τα έσοδα αυτά κατευθύνονται για την κάλυψη της ζημιάς που προκάλεσε το PSI. Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, η περιουσία του Ταμείου διαμορφώνεται στα 517 εκατ. ευρώ από 394 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013 και 1,1, εκατ. ευρώ πριν από το PSI. Οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ είναι σήμερα 8.500 και οι συνταξιούχοι ανέρχονται στους 5.500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή