Στην εύρεση εργασίας δεν αρκεί να έχεις πτυχίο, απαραίτητη είναι και η πιστοποίηση

Στην εύρεση εργασίας δεν αρκεί να έχεις πτυχίο, απαραίτητη είναι και η πιστοποίηση

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους μη γνωρίζοντες μπορεί να ακούγεται λίγο «παράδοξο», στην αγορά εργασίας να επικρατεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα ανεργίας των πτυχιούχων νέων και στη διαρκή ζήτηση των εργοδοτών για δεξιότητες και εμπειρία. Οχι όμως και γι’ αυτούς που έχουν προχωρήσει στην «ανατομία» του προβλήματος και με γνώση, εμπειρία αλλά και με την άποψή τους μπορούν συμβάλλουν στην κατανόηση του φαινομένου. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey «Education to Employment: Getting Europe’s Youth into Work», το 33% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα από όλη την Ευρώπη, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν θέσεις εργασίας στελεχών στις επιχειρήσεις τους.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο και φτάνει το 45%. Κάτι, που όχι μόνο επιβεβαιώνεται αλλά και επαυξάνεται από έρευνα του ALBA για την απασχόληση των νέων στη χώρα. Σύμφωνα με την οποία το 53,3% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει δυσκολία να βρει νέους υποψηφίους με τις σωστές δεξιότητες και χαρακτηριστικά, όπως και με εργασιακή εμπειρία, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των άνεργων νέων μας είναι πτυχιούχοι ανωτάτης εκπαίδευσης. Ομως, «η γνώση και η απόδειξη κατοχής της γνώσης αυτής, θέλει πιστοποίηση», απαντά μέσα από το ηλεκτρονικό «Καλωσόρισμά» του ο όμιλος Peoplecert και εξηγεί το γιατί.

«Η Κοινωνία της Πληροφορίας και η Οικονομία της Γνώσης ορίζουν νέους κανόνες στη διευρυμένη αγορά εργασίας. Ο επιχειρηματικός στίβος αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός και πιο απαιτητικός. Μέσα σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η εσωτερική ανάγκη κάθε ανθρώπου να πρωταγωνιστήσει και να αναδειχθεί, τον οδηγεί σε ανάλογη εκπαίδευση, εξέλιξη και καθιέρωση. Οπλο του σε αυτή την προσπάθεια είναι η γνώση αλλά και η απόδειξη κατοχής της γνώσης αυτής, η πιστοποίηση».

Η Peoplecert –φορέας πιστοποίησης προσώπων– «γεννήθηκε» στην Ελλάδα το 2000 ως ECDL Ελλάς, και σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία, ένας όμιλος ελληνικών συμφερόντων με παγκόσμια αγορά πιστοποίησης και μάλιστα, σε μια χρονική περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Επίσης από το 2007 είναι επίσημος συνεργάτης του διεθνούς οργανισμού City & Guilds. Παρέχει 500 διαφορετικές πιστοποιήσεις και διεξάγει εξετάσεις σε 148 χώρες. Στην Ελλάδα έχει διενεργήσει τις εξετάσεις των Ορκωτών Εκτιμητών, ενώ έχει λάβει τη διαπίστευση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και πιστοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Από το «ιστορικό» του ομίλου ιδιαιτέρως επισημαίνουμε τη βράβευσή του με το διεθνές βραβείο Access It για το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για άτομα με προβλήματα όρασης, στο πλαίσιο των δράσεών του για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.Ακόμα, έχει λάβει διάκριση Επιχειρηματικής Αριστείας «Committed to Excellence» από τον οργανισμό European Foundation of Quality Management (EFQM). Διενεργεί επίσης τις εξετάσεις του βρετανικού Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι πρόσφατες αμερικανικές έρευνες φέρουν τους εργοδότες να θεωρούν την πιστοποίηση καθοριστικής σημασίας κριτήριο (πέμπτη θέση) για την επιλογή ενός υποψηφίου και να έπεται μάλιστα ως κριτήριο το πτυχίο (έκτη θέση), ζητήσαμε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Peoplecert, κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, να μας μιλήσει για την αξία της πιστοποίησης, τη σπουδαιότητά της στην επαγγελματική ανέλιξη των νέων, αλλά και στην πολυαπασχολησιμότητα και τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας. «Η εποχή στην Ελλάδα του “είσαι ό,τι δηλώσεις” έχει περάσει. Με βάση την πιστοποίηση, δεν είσαι ό,τι δηλώσεις. Είσαι αυτό για το οποίο είσαι πιστοποιημένος. Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι σήμερα, για να βρουν δουλειά αλλά και για να διατηρήσουν τη θέση τους, πρέπει να επιδιώξουν επιπρόσθετα πιστοποιητικά σπουδών, που να είναι ποιοτικά», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Η παράμετρος της ανεργίας

Ταυτόχρονα, τονίζει και μιαν ακόμη σοβαρή παράμετρο που δεν πρέπει να προσπερνάμε στη χώρα μας: είναι η παράμετρος της ανεργίας. «Κακά τα ψέματα, βρίσκει πιο εύκολα κάποιος δουλειά σήμερα εάν είναι πιστοποιημένος και πετυχαίνει καλύτερη αμοιβή εάν έχει μια σωστή πιστοποίηση. Παλιά, κάποιος προσλαμβανόταν σε μια δουλειά και παρέμενε σε αυτήν 20 χρόνια. Σήμερα, κάθε δυο – τρία χρόνια, οι άνθρωποι αλλάζουν δουλειά και ορισμένοι από αυτούς δεν αλλάζουν μόνο δουλειά, αλλάζουν και προσανατολισμό». Η πιστοποίηση λοιπόν διευκολύνει την κινητικότητα στην εργασία.

Εκπαίδευση και απασχόληση

Πολλές φορές τον ρωτούν: «Αφού έχω πτυχίο γιατί να πάω να πάρω και πιστοποιητικό». Και η απάντησή του είναι ότι «όταν εμείς πιστοποιούμε κάποιον, ανεξάρτητα για ποια πιστοποίηση πρόκειται, στην ουσία πιστοποιούμε τέσσερα πράγματα: τη γνώση, τις δεξιότητες, την εμπειρία και κάποια ειδικά χαρακτηριστικά. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει δηλωμένη παραβατική συμπεριφορά, κάνει συνέχεια τροχαίες παραβάσεις είτε δεν συμμορφώνεται είτε πίνει κ.ά., σε εμάς δεν θα έπαιρνε ποτέ πιστοποίηση. Εμείς, φέρνουμε κοντά τον χώρο της εκπαίδευσης με τον χώρο της εργασίας». Στο ρητορικό ερώτημα που ο ίδιος θέτει «γιατί δεν αρκεί μόνο το πτυχίο», απαντά ότι τα πανεπιστήμια που δίνουν πτυχία, παρέχουν μόνο τη γνώση «τον έναν από τους τέσσερις βασικούς παράγοντες. Στο πανεπιστήμιο όταν παίρνεις πτυχίο, δεν έχεις ούτε δεξιότητες, ούτε εμπειρία, ούτε ειδικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα προκύπτει η αναντιστοιχία εκπαίδευσης και απασχόλησης. Εκεί ακριβώς έρχεται η πιστοποίηση, να συνδέσει την εκπαίδευση με την απασχόληση. Να συνδέσει τα προσόντα με την αγορά εργασίας», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή