ΔΑΑ: Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

ΔΑΑ: Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε από ΦΠΑ ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με αφορμή δημοσιεύματα που τον θέλουν να χρωστάει έως και 600 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ που δεν κατέβαλε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ, «επιβάλλει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του σύννομα τον αναλογούντα ΦΠΑ επί όλων των υποκειμένων σε ΦΠΑ πωλήσεών του και τον αποδίδει πάντα εμπρόθεσμα». Σημειώνει μάλιστα ότι από το 2001 έως το 2013 έχει αποδοθεί ΦΠΑ ύψους 84 εκατ. ευρώ. Ο ΔΑΑ έχει αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο από το 2002 έως το 2013 με τη μορφή μερισμάτων, φόρων επί των μερισμάτων και ειδικών εισφορών ποσό ύψους 1,038 δισ. ευρώ, «το μεγαλύτερο, δηλαδή, μέρος των θετικών οικονομικών επιδόσεών του (74%)», επισημαίνει ο ΔΑΑ στην ανακοίνωσή του.

Αναφερόμενος ο ΔΑΑ στην πρόσφατη εκδοθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επισημαίνει ότι αφορά σε μέρος της συνολικής διαφοράς ποσού 12 εκατ. ευρώ που έχει καταλογισθεί για τις χρήσεις 2004-2009, εκ των οποίων το 50% έχει ήδη καταβληθεί ως νόμιμη προκαταβολή. «Επί της συγκεκριμένης νομικής διαφοράς η οποία δεν αφορά στην κατασκευαστική εταιρεία Hochtief ή οποιαδήποτε θυγατρική της, ο ΔΑΑ, αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο προκαταβολές ύψους 46 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ για την περίοδο 1998-2012, ποσό το οποίο λόγω των προσαυξήσεων ανήλθε εν τέλει σε 167 εκατ. ευρώ συνολικά, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν, τον οποίο δεν αποδέχεται ως σύννομο στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου ασκώντας όλα τα σχετικά δικαιώματά του.

Ο ΔΑΑ θα ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου και τον νόμο, εφαρμόζοντας κάθε προβλεπόμενη σχετική διαδικασία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι ο ΔΑΑ είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει σε ποσοστό 55%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή