Attica Bank: παράταση στην αγωνία για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή

Attica Bank: παράταση στην αγωνία για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται η σημερινή, κρίσιμη για το μέλλον της, γενική συνέλευση της Attica Bank, καθώς οι συζητήσεις για τον τρόπο κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου και τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τα προβλήματα και οι τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος χαρακτηρίζονται δυσεπίλυτα θέματα, ενώ η δυστοκία αποτυπώνεται και στην πορεία της τιμής της μετοχής: χθες κατέγραψε απώλειες 10,71%, κλείνοντας στο 0,075 ευρώ, ενώ τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις έχει χάσει το 25% της αξίας της.

Η επαναληπτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου και μέχρι τότε η διοίκηση της τράπεζας ελπίζει να έχει φτάσει σε ένα σημείο ώστε να επιλέξει επενδυτή και να προχωρήσει σε αναλυτικές συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις πραγματοποιούνται με τρία επενδυτικά σχήματα, ωστόσο, φαίνεται ότι ξεχωρίζει η μια πρόταση η οποία έχει ηπιότερους όρους σε σχέση με τις άλλες. Σε περίπτωση που επιλεγεί επενδυτής, θα ακολουθήσουν αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα ανέλθει στα 434 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνεται στα 78 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, παραμένει η μεγάλη απόσταση μεταξύ των επιδιώξεων της διοίκησης –να διατηρήσει τουλάχιστον το 34% το ΤΣΜΕΔΕ– και των επενδυτών, που απαιτούν να αναλάβουν τον μετοχικό έλεγχο της τράπεζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι εξαιρετικά απίθανο το ΤΣΜΕΔΕ να διατηρήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Το πιθανότερο είναι –στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με επενδυτή– το ποσοστό του Ταμείου να υποχωρήσει κάτω του 20%. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει με έμφαση να δοθεί προτεραιότητα στην είσοδο νέων επενδυτών, επισημαίνοντας ότι το ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 51,3% των μετοχών, πρέπει να συμμετέχει επικουρικά και να καλύψει μόνο το μέρος της αύξησης που δεν θα καλυφθεί από νέους επενδυτές. Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο προβληματισμού το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο είναι βασικός μέτοχος μιας εμπορικής τράπεζας, ελέγχοντας μάλιστα τη διοίκηση. Η ΤτΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιβάλλεται η διεύρυνση της μετοχικής βάσης της τράπεζας και η ενίσχυση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η προοπτική μεγάλης μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του προκαλεί τριγμούς στο ΤΣΜΕΔΕ, καθώς φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο –με τα σημερινά δεδομένα– να αποφύγει τις μεγάλες απώλειες κεφαλαίων από την επένδυσή του στην Τράπεζα Αττικής.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση ούτε για το ακριβές ύψος της αύξησης κεφαλαίου ούτε για τον τρόπο και τον χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η τράπεζα είχε ανακεφαλαιοποιηθεί μόλις ένα έτος νωρίτερα. Ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε τη θέση του ΤΕΕ, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή