Από Ελληνες πλοιοκτήτες το 30% των αγορών πλοίων τον Αύγουστο

Από Ελληνες πλοιοκτήτες το 30% των αγορών πλοίων τον Αύγουστο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνοι για το 30% των αγορών πλοίων ήταν οι Ελληνες πλοιοκτήτες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς προχώρησαν στην απόκτηση συνολικά 23 πλοίων, μεταφορικής ικανότητας 2,14 εκατ. τόνων dwt και συνολικής αξίας 622,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του ναυλομεσιτικού γραφείου της Golden Destiny, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκτήθηκαν 76 πλοία, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, σχεδόν το 1/3 των πλοίων αγοράστηκε από Ελληνες, ενώ με βάση την αξία, το μερίδιο αγοράς των πλοιοκτητών της χώρας προσέγγισε το 50%. Πάντως, συνολικά, η κινητικότητα στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ήταν αρκετά μικρή τον φετινό Αύγουστο, καθώς κατά τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν πωληθεί 126 πλοία. Οσον αφορά τις προτιμήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών κατά τον προηγούμενο μήνα, τα φορτηγά πλοία κατέλαβαν τη μερίδα του λέοντος, καθώς αποκτήθηκαν συνολικά εννέα πλοία αυτού του τύπου, έναντι ποσού της τάξεως των 137 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι Ελληνες πλοιοκτήτες απέκτησαν και έξι δεξαμενόπλοια, συνολικής αξίας ύψους 171 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκάλεσε και η αγορά πέντε πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, για τα οποία καταβλήθηκαν συνολικά κεφάλαια 54,5 εκατ. ευρώ.

Στην ανάλυσή της, η Golden Destiny σημειώνει ότι ναι μεν οι αγοραπωλησίες πλοίων ήταν χαμηλότερες κατά 40%, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2013 (σε παγκόσμια βάση), ωστόσο τονίζει ότι ο εν λόγω μήνας του 2013 είχε αποτελέσει ρεκόρ, με βάση τον αριθμό των πλοίων που πωλήθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, βελτιώθηκε η αισιοδοξία των πλοιοκτητών αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς ξηρού φορτίου, λόγω της σημαντικής ανόδου της ναυλαγοράς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αγοραπωλησίες φορτηγών πλοίων του εν λόγω μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή