Συνάντηση Μανιάτη με Ελληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά LNG

Συνάντηση Μανιάτη με Ελληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά LNG

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες ενός στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην αγορά μεταφοράς του LNG διερευνά ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Μανιάτης, πατώντας στις ευκαιρίες που ανοίγουν τα νέα κοιτάσματα σε Ισραήλ και Κύπρο και τα πιθανολογούμενα στην Ελλάδα αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είχε προχθές συνάντηση με 6 κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά LNG. O υπουργός Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές να συνδράμουν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ενόψει ενδεχόμενης κρίσης λόγω Ουκρανίας, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν λόγω της δραστηριότητάς τους να βρίσκουν εγκαίρως spot φορτία στη διεθνή αγορά.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και η δυνατότητα εμπλοκής της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου) στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ναυπήγηση πλοίων για μεταφορά CNG από ελληνικές εταιρείες, ενέργεια που προϋποθέτει διασφάλιση μακροχρόνιου συμβολαίου με προμηθευτή αερίου αφού τέτοιου είδους πλοία δεν μπορούν να μεταφέρουν άλλα προϊόντα. Ο κ. Μανιάτης φέρεται να ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη δυνατότητα της χώρας να διασφαλίσει τέτοιου είδους συμβόλαια, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει εμφανίσει κάποιο ώριμο σχέδιο. Μια πιο ρεαλιστική επενδυτική δραστηριότητα, η οποία συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της ναυτιλίας, είναι η μεταφορά CNG με πλοία σε περιοχές της χώρας που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο φυσικού αερίου και κυρίως τα νησιά, σχέδιο που όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» εξετάζει η ΔΕΠΑ. Εξετάστηκαν επίσης τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καύσιμου για τα πλοία. Στη συνάντηση με τον υπουργό παραβρέθηκαν οι κ. Γιώργος Προκοπίου της Dynagas LNG Partners LP, Νικόλαος Τσάκος της Tsakos Group of Companies, Σταύρος Χατζηγρηγόρης διευθυντής της Maran Gas Maritime INC (του ομίλου Αγγελικούση) και Θεοφάνης Σαλλής, γενικός διευθυντής της Gaslog LNG Services Ltd. (του ομίλου Λιβανού), ενώ συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εταιρείες περιλαμβάνονται μεταξύ των 71 συνολικά ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως στη μεταφορά LNG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή