ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το εφετείο διέγραψε πρόστιμο 7 εκατ. σε βάρος της Unilever

to-efeteio-diegrapse-prostimo-7-ekat-se-varos-tis-unilever-2052056

Με το σκεπτικό ότι οι παράνομες ρήτρες δεν εφαρμόστηκαν σε όλες τις συμβάσεις αλλά και ότι από την υπογραφή τους έχει περάσει μεγάλη χρονική δάρκεια, το διοικητικό εφετείο της Αθήνας διέγραψε πρόστιμο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην πολυεθνική εταιρεία Unilever από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην υπ’ αριθμόν 3807/2014 απόφασή του, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Unilever κατά του προστίμου που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το πρόστιμο αφορούσε την περίοδο 2000-2002 όταν η Unilever, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Κυψέλη Α.Ε., Ατλάντικ Α.Ε., Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε., ΟΡΑ, Μετρό ΑΕΒΕ, Makro C&C, Βερόπουλος, Μασούτης Α.Ε.) με παράνομες ρήτρες που απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στα απορρυπαντικά.

Το διοικητικό εφετείο διέγραψε το πρόστιμο, ενώ αναγνώρισε και ελαφρυντικά με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, κάποιες τις αφαίρεσε οικειοθελώς, και έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Επιπλέον, στην απόφαση επισημαίνεται ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση.