Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες και το πολιτικό ρίσκο

Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες και το πολιτικό ρίσκο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές των τραπεζών στον απόηχο του θετικού αποτελέσματος του stress test. Οι δηλώσεις των διοικήσεων των τραπεζών για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ερμηνεύθηκαν από την αγορά ως προάγγελος αυξήσεων κεφαλαίου, προκαλώντας «επιθετικές» ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Eurobank ήδη είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στις αρχές, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται. Πηγές της τράπεζας μιλώντας στην «Κ» σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση κεφαλαίου. Οπως αναφέρουν, η τράπεζα βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ζήτημα επανιδιωτικοποίησής της. Επιπλέον, όπως προέκυψε από το δυναμικό μοντέλο του stress test, η τράπεζα δεν έχει κεφαλαιακές ανάγκες και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη επιστροφή τους σε ιδιωτικά χέρια αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου δεν είναι εύκολο, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς αλλά και των περιπλοκών που δημιουργεί το θέμα των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών, των warrants, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΧΣ, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διατηρούσε τον έλεγχο του 69,9% των μετοχών της Alpha Bank, το 67,3% της Τράπεζας Πειραιώς, το 57,2% της Εθνικής Τράπεζας και το 35,4% της Eurobank. Οπως μεταφέρουν στελέχη τραπεζών στην «Κ», αν και είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία η ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε καθαρά ιδιωτικά χέρια, ωστόσο στο σημερινό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι ούτε εύκολη ούτε σκόπιμη η υλοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως, η πτώση στο χρηματιστήριο δεν τροφοδοτείται μόνο από το φάσμα των νέων αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά από το γενικότερο πολιτικοοικονομικό κλίμα και τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της καλής πορείας της χώρας. «Δυστυχώς, κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάζουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο. Δεν πρέπει να επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή