Εφικτή η δημιουργία περιφερειακού κόμβου αερίου στην Ελλάδα

Εφικτή η δημιουργία περιφερειακού κόμβου αερίου στην Ελλάδα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα εξειδικευμένη μελέτη, η οποία αναδεικνύει τις προοπτικές δημιουργίας ενός Περιφερειακού Εμπορικού Κόμβου Φυσικού Αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσίασε προχθές το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στους εκπροσώπους του Τύπου. Η μελέτη, με τίτλο «The Outlook for a Natural Gas Trading Hub in SE Europe», διαπιστώνει ότι είναι απολύτως εφικτή μετά το 2018-2019 η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου (hub) που θα εδρεύει στην Ελλάδα, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πλέον βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου, οι οποίες μπορούν να διασφαλισθούν από διάφορα σημεία εισαγωγής.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα με τη διέλευση του αγωγού Tap, την υλοποίηση του αγωγού διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (ΙGB) και την κατασκευή τουλάχιστον ενός από τα δύο σχέδια τερματικού σταθμού LNG (Καβάλα και Αλεξανδρούπολη) καθώς και την προώθηση του σχεδίου υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα, σύμφωνα με τη στελέχη του ΙΕΝΕ είναι παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός hab αερίου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα την Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση επίσης είναι η ίδρυση ενός Ενεργειακού Χρηματιστηρίου στο οποίο θα διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά συγχρόνως θα προσφέρει τον απαραίτητο μηχανισμό και διαφανείς όρους λειτουργίας για τη διενέργεια και άλλων συναλλαγών με υποκείμενο ποσότητες φυσικού αερίου.

Η λειτουργία ενός τέτοιου hab θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και την ασφάλεια εφοδιασμού και θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους παίχτες της ευρύτερης αγοράς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να διαπραγματεύονται τις τιμές των ελεύθερων ποσοτήτων φυσικού αερίου έναντι των διμερών συμβολαίων που ισχύουν σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή