Σε ριζική αναδιάρθρωση προχωρά ο όμιλος της Τράπεζας Αττικής

Σε ριζική αναδιάρθρωση προχωρά ο όμιλος της Τράπεζας Αττικής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο πραγματοποιείται, εκτός απροόπτου, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής το οποίο θα σφραγίσει τη ριζική αναδιοργάνωση της τράπεζας, με στόχο την πλήρη υιοθέτηση όλων των σύγχρονων τραπεζικών πρακτικών. Παράλληλα η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου θα αναβληθεί εκ νέου, καθώς η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γκίκα Μάναλη, έχει λάβει άτυπη πίστωση χρόνου από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την εξεύρεση αξιόπιστων επενδυτών. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Χρήστο Σπίρτζη όπου συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο δράσεων με στόχο τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών υψηλής ποιότητας στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυριανό Δ.Σ. της τράπεζας θα αναθέσει στις συμβουλευτικές εταιρείες Boston Consulting Group, Egon Zehnder International και Planet την εκπόνηση σχεδίου για τη ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και των σύγχρονων τραπεζικών κριτηρίων αποτέλεσε απαίτηση της ΤτΕ. Την ανάγκη ριζικού εκσυγχρονισμού της τράπεζας, αναγνωρίζει και η νέα διοίκηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της τράπεζας στο σύγχρονο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές στη συνολική οργανωτική δομή της Τράπεζας Αττικής, τον τρόπο οργάνωσης – στελέχωσης και την εταιρική διακυβέρνηση.

Προτεραιότητα της διοίκησης αποτελεί η κεντροποίηση κρίσιμων τομέων όπως αυτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι σήμερα η διαχείριση και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων γίνεται από κάθε κατάστημα χωριστά πρακτική που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την κεντρική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με στόχο το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τις αρχές του επόμενου Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας έχει εξασφαλίσει πρόσθετο χρόνο για να συζητήσει, σε νέες βάσεις, με στρατηγικούς επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον υψηλής ποιότητας επενδυτές, οι οποίοι και ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να αξιολογήσουν την προτεινόμενη επένδυση και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επιδίωξη της διοίκησης είναι το ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 51,3% των μετοχών της τράπεζας, να διατηρήσει την καταστατική του μειοψηφία, δίνοντας ωστόσο όλο τον απαιτούμενο χώρο στον νέο μέτοχο ώστε να εισφέρει τεχνογνωσία σε κρίσιμους για τις λειτουργίες της τράπεζας τομείς.

Την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας με τον στρατηγικό επενδυτή, τη λειτουργία της τράπεζας με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια και τη διοίκησή της από ανθρώπους της αγοράς συμφώνησαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σπίρτζης. Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι μόνο με έναν αξιόπιστο επενδυτή θα μπορέσει η τράπεζα να διατηρήσει την αυτονομία της και να επιβιώσει στο απαιτητικό σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή