Το έργο COGITA βοηθά τους δημόσιους φορείς να υποστηρίξουν την ΕΚΕ στις ΜμΕ

Το έργο COGITA βοηθά τους δημόσιους φορείς να υποστηρίξουν την ΕΚΕ στις ΜμΕ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμβολή των δημόσιων φορέων στην προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις μικρομεσαίες (ΜμΕ) και η υποστήριξή τους μέσα από πολιτικές, μέτρα και εργαλεία, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αντίστοιχες δράσεις, φέρει το όνομα COGITA. Είναι το έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας «Corporate Social and Environmental Responsibility through Public Policy» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος INTERREG IVC (www.interreg4c.eu). Εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ΕΚΕ και φιλοδοξεί να συμπληρώσει την έλλειψη ολοκληρωμένων πολιτικών που μπορεί να αναληφθούν από τους δημόσιους φορείς και στους οποίους προσφέρει έναν «οδικό χάρτη» δέκα βημάτων. Ο «οδικός χάρτης» παρουσιάσθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014 στην Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο του τελικού κεντρικού συνεδρίου του έργου και, με απλά λόγια, απαντά στο βασικό ερώτημα που κλήθηκε να διερευνήσει το έργο: «πώς μπορούν οι πολιτικές των δημόσιων φορέων να υποστηρίξουν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό ΕΚΕ στις ΜμΕ». Ο Οδηγός των 10 Βημάτων, όπως και ένας εκτενής κατάλογος Καλών Πρακτικών ΕΚΕ, βρίσκεται στη διάθεση των δημόσιων φορέων μέσα από την ιστοσελίδα του έργου (www.cogitaproject.eu), το οποίο εκπονείται από εταίρους από 13 Περιφέρειες της Ευρώπης και έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ.

Το υπόδειγμα που προωθεί το COGITA για την υποστήριξη των ΜμΕ από τους δημόσιους φορείς, περιλαμβάνει τις εξής τρεις διαστάσεις: (α) Πολιτικές – ενημέρωσης, ενίσχυσης ικανοτήτων, διαφάνειας, branding. (β) Μέτρα υλοποίησης των πολιτικών – εργαλεία, νόμοι, οδηγίες, επιδοτήσεις, απαλλαγές φόρων, δικτύωση και υβριδικά, δηλαδή συνδυασμός των παραπάνω. (γ) Πεδία εφαρμογής ΕΚΕ στις ΜμΕ – οι ΜμΕ που υποστηρίζονται μπορούν να εφαρμόσουν δράσεις ΕΚΕ στα εξής πεδία: στην ηγεσία της επιχείρησης, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην αγορά, στο φυσικό περιβάλλον και στην κοινωνία.

Οσο για τη διεξοδική καθοδήγηση που παρέχουν τα 10 Βήματα για το πώς οι δημόσιοι φορείς μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές υποστήριξης προς ΜμΕ που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σε θέματα ΕΚΕ, έχει ως εξής: Σημείο έναρξης αποτελεί η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης που ήδη υπάρχει για την ΕΚΕ. Ακολουθούν οδηγίες για την επιλογή των κατάλληλων πολιτικών, μέτρων και εργαλείων. Στη συνέχεια γίνεται αναγνώριση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωπολιτική περιφέρεια στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος φορέας και οι επιχειρήσεις και προσδιορίζονται τα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, με στόχο πάντα την ΕΚΕ των ΜμΕ. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία και εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την ΕΚΕ όπως και η αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή