Στα 32,816 δισ. ο δανεισμός των εισηγμένων

Στα 32,816 δισ. ο δανεισμός των εισηγμένων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μέγγενη του υπερδανεισμού παραμένουν και τη φετινή χρονιά περίπου 50 εισηγμένες, δηλαδή το 1/5 του συνόλου των εταιρειών στο χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το α΄ εξάμηνο του 2014 ανήλθε στα 32,816 δισ. ευρώ, ελάχιστα μειωμένος από τις αρχές της χρονιάς, που είχε φθάσει τα 32,955 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων θα είναι βάλσαμο και στον χώρο του χρηματιστηρίου, αφού οι 50 εισηγμένες εμφανίζουν υπερδανεισμό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη και 7 ή 8 φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά τους. Μάλιστα υπάρχουν εισηγμένες που ο καθαρός δανεισμός τους (όταν αφαιρέσουμε τα μετρητά από το ταμείο τους) είναι έως και 34 φορές υψηλότερος από τα ίδια κεφάλαια. Αυτή η εξέλιξη είναι αδιέξοδο για την εταιρεία εάν δεν υπάρξει ρύθμιση των υποχρεώσεών της.

Οπως προαναφέρθηκε, το μαρτύριο της έλλειψης ρευστότητας και του υπερδανεισμού απασχολεί έντονα τις 50 από τις 234 εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς κινούνται με δανεικά κεφάλαια, δεν διαθέτουν μετρητά στα ταμεία τους και εξαρτώνται άμεσα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, όπου εισπράττουν τα έσοδα με καθυστέρηση πολλών μηνών.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: πόσο μπορεί να αντέξει μία επιχείρηση με αρνητικά ίδια κεφάλαια που εξαρτάται άμεσα από τα δάνεια και, επί της ουσίας, παράγει πωλήσεις για να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθυστερώντας τη μισθοδοσία των εργαζομένων και μην καταβάλλοντας μέρισμα για 6η ή και για 7η χρονιά λόγω ισάριθμων ζημιογόνων χρήσεων;

Το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα παραμένει δύσκολο, με τη χρονιά που τελειώνει να αφήνει δυσάρεστη γεύση στις επιχειρήσεις, καθώς από το καλοκαίρι είχαμε ήδη 2 χρεοκοπίες εισηγμένων, ενώ άλλες 20 εισηγμένες δηλώνουν αδυναμία να αντλήσουν κεφάλαια για να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους.

Οι υγιείς επιχειρήσεις

Το ταμείο της κάθε επιχείρησης και ο τραπεζικός δανεισμός θα κρίνουν το μέλλον τους το 2015. Χωρίς ταμειακές ροές και αναδιάρθρωση δανεισμού, οι επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες για τη νέα χρονιά. Οπως απέδειξαν και τα αποτελέσματα εξαμήνου 2014, οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στην κερδοφορία είχαν δύο σημαντικά βέλη στη φαρέτρα τους: α) Υψηλές επιδόσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, αφού δεν επηρεάζονται από την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης, και β) εκμεταλλεύθηκαν τις πωλήσεις από το ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κυρίως όμως οι υγιείς επιχειρήσεις δεν είχαν βρεθεί ανέτοιμες απέναντι στην ύφεση, αφού και ταμειακά διαθέσιμα διακράτησαν ως κόρην οφθαλμού και συνετή διαχείριση των επενδύσεών τους έκαναν, ενώ σε επίπεδο δανεισμού δεν παρασύρθηκαν σε αλόγιστες δαπάνες.

Το 2014 κλείνει με ανοικτές πληγές για την πλειονότητα των εισηγμένων, που προσβλέπουν σε ένα οικονομικό θαύμα τη νέα χρονιά για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», πολλοί κλάδοι του χρηματιστηρίου, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα διαγνωστικά κέντρα ή ο μεταλλουργικός κλάδος, αναζητούν τραπεζική λύση, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουν και τη νέα χρονιά. Ισως η ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων είναι μία λύση, αλλά πρέπει να γίνουν όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η αναδιάταξη του νέου επιχειρηματικού χάρτη της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή