Διαγωνισμός για δημιουργία αποθήκης αερίου στο κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Διαγωνισμός για δημιουργία αποθήκης αερίου στο κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμού για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο 19ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Επισημαίνοντας την τριετή καθυστέρηση στο θέμα, ο κ. Μανιάτης εξήγγειλε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την επένδυση, η οποία μπορεί, όπως είπε, να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

Η αποθήκη εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα αποτελέσει και μια από τις τρεις πιθανές πηγές εφοδιασμού του κάθετου αγωγού Ελλάδας – Βαλτικής, που θα συνδέει τα δίκτυα του Αιγαίου με αυτά της Βαλτικής και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μπορεί να λειτουργήσει ώς το 2017. Οι άλλες δύο πηγές θα είναι ο αγωγός ΤΑΡ και οι πλωτές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζονται στη Βόρειο Ελλάδα. Ο στόχος της χώρας να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη της ευρύτερης περιοχής, επιτυγχάνεται εκτός από τον Νότιο Διάδρομο, δηλαδή τον αγωγό TAP, που σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα, και από τον Διάδρομο που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Κύπρου, Κρήτης και Ηπειρωτικής Ελλάδας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και τους αγωγούς EastMed και IGI, τους οποίους ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε κορυφαίας προτεραιότητας.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ε.Ε. του διαγωνισμού για τις 20 offshore περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, σημείωσε με νόημα ότι «οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον ουδενός. Αντίθετα είναι συνεργασίες που απλώνουν το χέρι για ένταξη και στις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Είναι δράσεις που σηματοδοτούν την επιλογή της Ελλάδας να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ευημερίας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή