Εκταμίευση 25 εκατ. για τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ σε ΜμΕ

Εκταμίευση 25 εκατ. για τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ σε ΜμΕ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για εκταμίευση 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι του Προγράμματος «Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών», υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το ποσοστό απορρόφησης επί των πληρωμών, του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ σκέλους αυξήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου κατά 14,82% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί κονδύλια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ και λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενισχύοντας την αγορά με σχεδόν ένα δισ. ευρώ επιπλέον πόρους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η εκταμίευση του ποσού «δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων για το έργο, ενώ παράλληλα οδηγεί σε άμεσες πληρωμές όλων των δικαιούχων του Προγράμματος που είχαν καθυστερήσει να πληρωθούν, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεών τους». Λόγω της μεγάλης ζήτησης των Προγραμμάτων, το ΥΠΑΑΝ εξετάζει και νέα αύξηση της αρχικά εγκεκριμένης ετήσιας πίστωσης, με σκοπό την απρόσκοπτη πληρωμή των δικαιούχων έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εγκριθεί και χορηγηθεί 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν επωφεληθεί 2.755 επιχειρήσεις. Με τα πρόσθετα 25 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα πληρωθούν άλλες 960 επιχειρήσεις. Το 80%-85% των πληρωμών είναι ενδιάμεσες, δηλαδή οι δικαιούχοι επιχειρηματίες πρόκειται να λάβουν και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων τους και με την προϋπόθεση ότι θα εκτελέσουν και το υπόλοιπο εγκεκριμένο τμήμα του έργου τους και ότι αυτό θα πιστοποιηθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος, που καλύπτει τους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών για υφιστάμενες ή νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εγκρίθηκαν 13.500 επενδυτικά σχέδια, από τα οποία τα 8.800 από το αρχικό στάδιο και 4.700 ως δυνητικοί δικαιούχοι, με την προϋπόθεση ότι έχουν υλοποιήσει το 30% της επένδυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή