Ανησυχία τραπεζών για οριζόντια ρύθμιση δανείων

Ανησυχία τραπεζών για οριζόντια ρύθμιση δανείων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για τις επιπτώσεις των προσδοκιών που καλλιεργούνται, εδώ και καιρό, για το ενδεχόμενο οριζόντιας ρύθμισης στεγαστικών και άλλων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Στελέχη τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να σημειωθεί αύξηση του αριθμού των πολιτών που επιλέγουν τη στρατηγική τής αθέτησης. Δηλαδή, ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν, έστω και δύσκολα, τις υποχρεώσεις τους, επιλέγουν να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους, επιδιώκοντας να ενταχθούν σε κάποια ειδική ρύθμιση πετυχαίνοντας καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης (και νυν Αμυνας) κ. Ν. Δένδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, το θέμα συζητήθηκε και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών όπου στελέχη τραπεζών εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η συστηματική καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών, όπως η καθολική διαγραφή μέρους του δανείου, ενθαρρύνει τους κακοπληρωτές. Οι τράπεζες συνδέουν το θέμα με την εξέλιξη των εσόδων του προϋπολογισμού. Οπως σημειώνουν, η σημαντική υστέρηση εσόδων που καταγράφηκε στα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή των πολιτών να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναμένοντας τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να διαχειριστούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται περίπου στο 35% του συνόλου των δανείων και αντιστοιχούν σε «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Σε καθυστέρηση βρίσκεται το 50% των καταναλωτικών δανείων, το 28% των στεγαστικών και το 34% των επιχειρηματικών δανείων. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, οι επισφάλειες παραμένουν σε ανοδική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός σχηματισμού νέων επισφαλειών μειώνεται σταθερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή