Στα 30,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου Τιτάν στο εννεάμηνο

Στα 30,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου Τιτάν στο εννεάμηνο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση των υψηλών εξαγωγών από τα εγχώρια εργοστάσια, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, τις ευνοϊκές ισοτιμίες, αλλά και την ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ, επανέφεραν τον όμιλο τσιμέντων και δομικών υλικών Τιτάν στην κερδοφορία. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 30,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,6 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο. Σημαντικό μέρος των κερδών του εννεαμήνου οφείλεται στα κέρδη συναλλαγματικών διαφορών ύψους 20 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13 εκατ. ευρώ το 2013.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε σε 880 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε 146,7 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά την πορεία του ομίλου κατά το τρίτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 308,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 2% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 27,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 7,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μεγάλο ρόλο στην αύξηση της κερδοφορίας είχαν τα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές, τα οποία κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανατίμησης του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας, έναντι του ευρώ.

Αναφορικά με την ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ, η διοίκηση ανέφερε ότι συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις στη ζήτηση δομικών υλικών, ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Φλόριντα όπου βρίσκεται σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου. Η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης που σημειώνει η αμερικανική οικονομία. Ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής Titan America κατά το φετινό εννιάμηνο ανήλθε σε 345 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 13% σε ετήσια βάση, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 37% και ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, η διοίκηση τόνισε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης δομικών υλικών αυξάνεται φέτος συγκριτικά με τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2013. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση της ζήτησης, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα δημόσια έργα και ιδίως στην επανεκκίνηση των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων. Στον αντίποδα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία παραδοσιακά αποτελεί την κύρια πηγή ζήτησης, παραμένει εντελώς υποτονική και η διοίκηση της Τιτάν παραμένει πολύ συγκρατημένη αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης του κλάδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής (Lafarge), η οποία ανέφερε πρόσφατα ότι η πτωτική πορεία της κτηματαγοράς θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά τουλάχιστον για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι από το 2016-2017 και μετά, οι συνθήκες στην ελληνική αγορά ακινήτων προβλέπεται να έχουν καταγράψει σημαντική βελτίωση, επιτρέποντας μεγαλύτερη αισιοδοξία. Τότε εκτιμάται ότι το απόθεμα των απούλητων κατοικιών θα έχει μειωθεί, η οικονομία της χώρας θα είναι πιο σταθερή και θα έχει βελτιωθεί η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Στο μεσοδιάστημα, η απόκτηση κατοικίας θα παραμένει δύσκολη για την πλειονότητα των νοικοκυριών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το φετινό οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώνεται σε 18,5% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 12,5% με βάση την επιφάνεια και κατά 4,4% με βάση τον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των οικοδομών υποχωρεί διαρκώς από το 2006 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τη διετία 2011 και 2012, όταν η ετήσια πτώση άγγιξε το 37,5% και 30,7% αντίστοιχα.

Πάντως, σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank, προχώρησε στην εκτίμηση ότι συνολικά κατά το 2014, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να ενισχυθεί έστω και οριακά, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 12 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 11,67 χιλιάδων κυβικών μέτρων το 2013 και 102,24 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή