Σε χαμηλό έτους ο όγκος των συναλλαγών στο Χ.Α.

Σε χαμηλό έτους ο όγκος των συναλλαγών στο Χ.Α.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χαμηλότερος όγκος συναλλαγών για το 2014 κατεγράφη χθες στο χρηματιστήριο. Σημειώθηκαν συναλλαγές αξίας μόλις 35,962 εκατ. ευρώ, ενώ η χειρότερη προηγούμενη επίδοση είχε παρουσιαστεί στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς (2/1/14, τζίρος 40,260 εκατ. ευρώ). Η απαξιωτική πορεία της αγοράς, που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, συνεχίζεται και τον Νοέμβριο. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 881,76 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,01%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 17 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 895,96 μονάδες (0,59%) και κατώτερη τιμή στις 879,13 (-1,30%).

Σε ουδέτερη (neutral) από επιπλέον έκθεση (οverweight) υποβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο η JP Morgan, σε χθεσινή της έκθεση. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως ήταν αισιόδοξoς για την Ελλάδα από τότε που εισήλθε στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών MSCI, πριν από περίπου ένα χρόνο (27 Νοεμβρίου 2013).

«Από τότε ακολούθησε μια πορεία με έντονη μεταβλητότητα», σημειώνει ο οίκος. Η αγορά πραγματοποίησε ράλι έως τον Μάρτιο, αλλά βούτηξε κατά 27% τους δύο μήνες μετά τις 17 Μαρτίου 2014, καθώς οι τράπεζες αύξησαν κατά 70% την κεφαλαιοποίησή τους μέσω έκδοσης νέων μετοχών. Το χρηματιστήριο επανήλθε με ανάκαμψη 26%, με τον δείκτη 7% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο αλλά 13% πάνω από τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής αγοράς:

α) Αν οι πολιτικές της ΕΚΤ θα οδηγήσουν χαμηλότερα τα spreads της περιφέρειας, β) αν η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί μια έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, γ) αν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή