Επιστροφή στην κερδοφορία για την Geniki Bank μετά 10 έτη

Επιστροφή στην κερδοφορία για την Geniki Bank μετά 10 έτη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρή κερδοφορία ύψους 85 εκατ. ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου της φετινής χρήσης για την Geniki Bank μετά 10 συνεχή έτη ζημιογόνων χρήσεων. Η θυγατρική του Ομίλου Πειραιώς -σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απορρόφησής της- παρουσίασε σημαντική βελτίωση ρευστότητας αλλά και κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 24,3%, επίπεδο που αποτελεί και το υψηλότερο της αγοράς, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 77%. Οι καταθέσεις της Geniki Bank ανήλθαν σε 2.169 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9,3% σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ σημειώθηκε παράλληλα μεγάλη μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 136 μβ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 2.891 εκατ. (-6,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2013). Το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο ανήλθε σε 1.415 εκατ. και αντιστοιχεί στο 49% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες αντιπροσωπεύουν το 51%. Από το σύνολο των δανείων προς ιδιώτες, τα στεγαστικά δάνεια αντιστοιχούν στο 61% και τα καταναλωτικά στο 39% του χαρτοφυλακίου. Κατά 24% μειώθηκαν στο εννεάμηνο οι λειτουργικές δαπάνες σε σχέση με το 9μηνο του 2013 και κατά 11% το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών υλοποίησης προγράμματος εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας. Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 60%, ενώ το σύνολο των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε στο 42%, επίπεδο το οποίο επίσης είναι από τα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μηνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, δήλωσε: «Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας, αποφάσισε τον Μάιο του 2014 τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τον όμιλο. Το 2014, η GENIKI Bank επανήλθε σε κερδοφορία για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια συνεχών ζημιών, αύξησε σημαντικά την καθαρή της θέση και βελτίωσε όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες κεφαλαίων, ρευστότητας και καταθέσεων, διατηρώντας τους στα υψηλότερα επίπεδα της ελληνικής αγοράς. Η συγχώνευσή της με την Τράπεζα Πειραιώς μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον όμιλό μας και διαμορφώνει ισχυρές προϋποθέσεις και σημαντικές ευκαιρίες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των εργασιών και τη συνολική και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας».

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της λειτουργικής και νομικής συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή