ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε.Ε.Α: Αθέμιτες πρακτικές ακολουθούν οι τράπεζες στην αγορά ασφαλειών

e-e-a-athemites-praktikes-akoloythoyn-oi-trapezes-stin-agora-asfaleion-2055238

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στον κλάδο ασφαλίσεων, διαπιστώνει τον τελευταίο καιρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Το επιμελητήριο με σημερινή του ανακοίνωση ζητάει άμεσες παρεμβάσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και απ τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος διότι όπως υπογραμμίζει: "στην κυριολεξία έχουν…λυθεί τα σκοινιά και κάθε τράπεζα που αισθάνεται ότι μπορεί να εκβιάσει τους πελάτες της με τη μεγάλη δύναμη που διαθέτει πάνω τους, ασκεί άμεσα ή έμμεσα εκβιασμό με στόχο να φορτώσει κάθε συναλλαγή με δική της ασφάλεια. Στόχος τους είναι να αλλοιωθεί η ελεύθερη βούληση και η ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κάλυψης, αποκομίζοντας παρανόμως κέρδη".

Για το θέμα, το επιμελητήριο αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί πως έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από πελάτες που δέχτηκαν εκβιαστικές, παρελκυστικές ή ευθείες κλήσεις να αποδεχτούν να ασφαλίσουν τα δάνεια που εξυπηρετούν, ρυθμίζουν, ή λαμβάνουν από τις τράπεζες, σε συνδεόμενες ασφαλιστικές εταιρείες.

"Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια αλλά για διευρυμένη πρακτική" σημειώνει το επιμελητήριο και προσθέτει ότι "στο χορό μπήκαν και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είτε συμβλήθηκαν με το αζημίωτο με τράπεζες, είτε πλησιάζουν με δικά τους μέσα τους υποψήφιους πελάτες, εφαρμόζοντας στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς τον επιχειρηματικό κανιβαλισμό σε βάρος του κλάδου των διαμεσολαβούντων, ο οποίος είναι η βάση του αλλά και ο μόνος χαμένος από αυτές τις αθέμιτες πρακτικές".

Το επιμελητήριο εκτιμά ότι η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων οφείλει να διερευνήσει τις παραβιάσεις που γίνονται με την παράνομη χρήση προσωπικών πληροφοριών από στελέχη των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Από πλευράς πολιτών, οι καταναλωτικές οργανώσεις, όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών οφείλουν να υπερασπίσουν τους πολίτες. Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να ελέγξει την παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού όχι μόνο σε βάρος ομοειδών επιχειρήσεων αλλά κυρίως σε βάρος ολόκληρου του κλάδου των διαμεσολαβούντων.

"Προωθείται έτσι ένα πρωτοφανές ολιγοπώλιο των ασφαλειών μεταξύ μερικών τραπεζών και εταιρειών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ολόκληρος ο πληθυσμός και οι επιχειρήσεις θα είναι όμηροι αυτών των δεσποζουσών επιχειρήσεων" καταλήγει το επιμελητήριο.