Συνάντηση Κροκίδη- Σκρέκα για το εμπόριο και την ανάπτυξη

Συνάντηση Κροκίδη- Σκρέκα για το εμπόριο και την ανάπτυξη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη συνάντηση είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις- προτάσεις της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο και την ανάπτυξη, τη τελευταία μελέτη της ΕΣΕΕ «Χωρικές Συγκεντρώσεις εμπορικών επιχειρήσεων/ χαρτογράφηση εμπορικών κέντρων και καταγραφή των λουκέτων» καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ για τις Ενδιάμεσες Εκπτώσεις.

Στην Ελλάδα σήμερα, οι περίπου 280.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 624.500 άτομα, καλύπτοντας το 17,6% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία και όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης: «….Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς πρέπει άμεσα να διαμορφώσει μια εθνική πολιτική για τις ελληνικές ΜμΕ. Ελπίζουμε ότι τα ενθαρρυντικά σημάδια των δεικτών της μικρής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, σύντομα να αλλάξουν προς όφελος των ελληνικών μικρομεσαίων εμπόρων – επιχειρηματιών σε μια αγορά που όμως εξακολουθεί καθημερινά να βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.»

Στο υπόμνημα με τις θέσεις-προτάσεις της ΕΣΕΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη συμπεριλαμβάνονται 12 άμεσες δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας, οι οποίες συνοψίζονται επιγραμματικά ως εξής:

1. Δημιουργία πλαισίου υπαγωγής επιχειρήσεων στην έννοια της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».

2. Διαμόρφωση ενός δικτύου στήριξης για τις εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρά την κρίση έχουν επιβιώσει με δράσεις όπως για παράδειγμα τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου «Open Malls».

3. Παροχή προσαρμοσμένης καθοδήγησης προς τις ΜμΕ με την εξέλιξη της υπηρεσίας του «δικηγόρου του εμπόρου» στη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία», είτε ως αυτοτελούς Ανεξάρτητης Αρχής, είτε ως αυτόνομου Τμήματος του «Συνηγόρου του Πολίτη».

4. Υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜμΕ μεταξύ συνεργειών- συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

5. Δημιουργία σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για «μικροδάνεια» στις ΜμΕ.

6. Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες.

7. Σχέδιο αντιμετώπισης της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς όσων διαμορφώνουν «υψηλές εισαγόμενες τιμές» στην ελληνική αγορά.

8. Συγκράτηση και μείωση τιμών στην κατεύθυνση «Μια τιμή-χαμηλή τιμή».

9. Θέσπιση ενός «point system» για το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

10. Σχέδιο δράσης για τη προστασία του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

11. Ενδυνάμωση του Κοινωνικού Διαλόγου για δημιουργία ανάπτυξης με απασχόληση.

12. Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των κοινωνικών εταίρων για στοχευμένη αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή