«Κόκκινος πυρετός» 75 δισ. ευρώ στις τράπεζες

«Κόκκινος πυρετός» 75 δισ. ευρώ στις τράπεζες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test, που επικύρωσαν την ισχυρή κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης.

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ: από το επίπεδο των 10 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2007, σήμερα ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ! Δηλαδή το 35% των δανείων βρίσκεται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Η εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων είναι εκρηκτική: από το επίπεδο του 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007, διπλασιάστηκαν στο 9% τον Ιούνιο του 2010, ξεπέρασαν το 18% τον Μάρτιο του 2012 ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεπέρασαν και το επίπεδο του 30%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 35%. Ωστόσο όπως τονίζουν ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από μήνα σε μήνα μειώνεται. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν «βγαίνουν» στο «κόκκινο» νέες επιχειρήσεις ή νοικοκυριά αλλά κυρίως δανειολήπτες -επιχειρήσεις και ιδιώτες- που ήδη είχαν εμφανίσει προβλήματα στο παρελθόν και βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης. Παρόλα αυτά το ύψος των επισφαλειών -75 δισ. ευρώ- προκαλεί ανησυχία. Ομως πρέπει να επισημανθεί ότι οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ιδιαίτερα «επιθετική» πολιτική σχηματισμού προβλέψεων και σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου πλέον το 55% με 60% των καθυστερήσεων, δηλαδή πάνω από 40 δισ. ευρώ, έχουν ήδη αντισταθμιστεί με προβλέψεις.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων. Οπως εκτιμούν ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων θα φτάσει στο ζενίθ το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, και σταδιακά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το 2016 οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο λόγος των καθυστερήσεων προς το σύνολο των δανείων θα μειώνεται με ταχύτητα, καθώς εκτός του ότι θα περιοριστούν δραστικά τα νέα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες θα έχουν περάσει σε φάση πιστωτικής επέκτασης που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα των δανείων θα αυξάνονται.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, προτεραιότητα και μια από τις αναγκαίες συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας: «η επανένταξη χιλιάδων επαγγελματικών και μικρών επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων, την εξομάλυνση της συναλλακτικής συμπεριφοράς και την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων». Οπως σημείωσε, ο επιμερισμός του κόστους της ρύθμισης μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου, δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται πραγματικά μέσα από μία διαδικασία διαφάνειας στοιχείων και συνεργατικότητας, να επωφεληθούν από τα ευεργετήματα του νόμου και να καταστούν βιώσιμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή