Αρνητικός καταλύτης για το Χ.Α. η απουσία φρέσκων κεφαλαίων

Αρνητικός καταλύτης για το Χ.Α. η απουσία φρέσκων κεφαλαίων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου της τελευταίας εβδομάδας η απουσία φρέσκων κεφαλαίων ήταν ο αρνητικός καταλύτης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την περασμένη Δευτέρα κατεγράφη ο χαμηλότερος όγκος συναλλαγών για το 2014. Σημειώθηκαν συναλλαγές αξίας μόλις 35,962 εκατ. ευρώ, ενώ η χειρότερη προηγούμενη επίδοση είχε παρουσιαστεί στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς (2/1/14, τζίρος 40,260 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο μετά την αρνητική πορεία της Δευτέρας, η αγορά κινήθηκε ανοδικά στις υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας, με τους επενδυτές να πραγματοποιούν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση 1,01% του βασικού δείκτη που διολίσθησε στις 881,76 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 17 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 895,96 μονάδες (0,59%) και κατώτερη τιμή στις 879,13 (-1,30%).

Τη Δευτέρα σε έκθεσή της η JP Morgan υποβάθμισε σε ουδέτερη (neutral) από επιπλέον έκθεση (οverweight) το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο αμερικανικός οίκος υπογράμμιζε πως ήταν αισιόδοξoς για την Ελλάδα από τότε που εισήλθε στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών MSCI, πριν από περίπου ένα χρόνο (27 Νοεμβρίου 2013). «Από τότε ακολούθησε μια πορεία με έντονη μεταβλητότητα», σημειώνει ο οίκος.

Την Τρίτη η αγορά ξεκίνησε το ανοδικό σερί των τεσσάρων συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης με άνοδο 3,90% και έκλεισε στις 916,19 μονάδες.

Την Τετάρτη ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε κέρδη 4,20% και διαμορφώθηκε στις 954,69 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 963,96 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 5,21%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 91,904 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 4,39 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,42%. Την Πέμπτη συνεχίσθηκε το ανοδικό σερί στο χρηματιστήριο με τον βασικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,54% και να αναρριχάται στις 959,85 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 19 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 963,26 μονάδες (+0,90%) και κατώτερη τιμή στις 944,16 μονάδες (-1,10%).

Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε μειωμένη και κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 75,384 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών αφορούσε κεφάλαια ύψους 5,32 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή η άνοδος έφθασε μέχρι και το 3,7% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη έως και τις 995 μονάδες. Η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τις δύο αξιολογήσεις της Fitch και της Moody’s.

H τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου που ακολουθεί, συμπίπτει με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων. Τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν να συνεχίζεται η τάση του α΄ εξαμήνου 2014 όπου οι επιχειρήσεις εμφάνισαν μικρή άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) και του κύκλου εργασιών. Επίσης αρκετές επιχειρήσεις επιστρέφουν στην κερδοφορία σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2013, που θεωρείται η κορύφωση της ύφεσης για την πλειονότητα των εταιρειών. Πάντως και το 2014 η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εμφανίσει αρνητικό αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του περιορισμού του δανεισμού των επιχειρήσεων και της αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων. Αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους και πέτυχαν να ανανεώσουν με καλύτερα επιτόκια τις γραμμές πίστωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή