Με πρόστιμο απειλεί η Gazprom τη ΔΕΠΑ

Με πρόστιμο απειλεί η Gazprom τη ΔΕΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom ως ρήτρα take or pay για το 2014, καθώς η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά δεν επέτρεψε την απορρόφηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων που προβλέπει, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επαφές με την Gazprom και προετοιμάζεται να καταθέσει επίσημο αίτημα για μετάθεση των ποσοτήτων που δεν κατανάλωσε φέτος, το 2015, δυνατότητα που δίνει η σύμβαση αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί η ρωσική εταιρεία. Το θέμα, εκτός από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, προβληματίζει και τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, κυρίως τους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΠΑ προβλέπουν ενεργοποίηση ρήτρας take or pay στην περίπτωση που κληθεί και η ίδια να πληρώσει στους προμηθευτές της. Οι αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας έχουν περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι και οι ηλεκτροπαραγωγοί σε ρήτρες take or pay.

Aπό πλευράς της ΔΕΠΑ δεν αρνούνται το πρόβλημα με το take or pay, αποφεύγουν, ωστόσο, να αναφερθούν σε νούμερα με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να κλείσει και ο Νοέμβριος για να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική εικόνα για τις φετινές καταναλώσεις. Στην πραγματικότητα, η ΔΕΠΑ προσδοκά σε μια αύξηση της ζήτησης λόγω της έντασης του χειμώνα, εξέλιξη που μπορεί να περιορίσει τις απώλειες, αλλά όχι να ανατρέψει το δεδομένο που έχει διαμορφωθεί μέσα στο 10μηνο του έτους. Κύκλοι της εταιρείας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαφές με τη ρωσική πλευρά για να υπάρξει κάποια διευθέτηση του θέματος στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί με την Gazprom. Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν το έλλειμμα των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων για φέτος γύρω στα 300-500 εκατ. κ. μ., που μεταφράζεται σε ένα κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ. Εντονη είναι η κριτική που ασκείται από την αγορά για κακή διαπραγμάτευση σε θέματα που αφορούν στο take or pay στην τελευταία επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Gazprom, υποστηρίζοντας ότι η ποσότητα των 2,4 δισ. κ. μ. που ορίζεται ως ελάχιστη για την ενεργοποίηση της ρήτρας τα έτη 2014 και 2015 είχε φανεί από πέρυσι ότι ήταν ανέφικτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή