Στον απόηχο της συνάντησης του Παρισιού οι συνεδριάσεις του Χ.Α.

Στον απόηχο της συνάντησης του Παρισιού οι συνεδριάσεις του Χ.Α.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στους επενδυτές η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι συνεδριάσεις κινήθηκαν στην προετοιμασία και στον απόηχο της διήμερης συνάντησης της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. O πειρασμός των ρευστοποιήσεων κυριάρχησε στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης· αντιθέτως, η αγορά ενισχύθηκε την Τετάρτη για να βυθιστεί την Πέμπτη.

Χθες, οι συναλλαγές κινήθηκαν σε θετική τροχιά, αφού οι επενδυτές ανέμεναν και την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκo Moody’s.

Κοινό στοιχείο των συνεδριάσεων η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Τα ξένα χαρτοφυλάκια, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 90% των ημερησίων συναλλαγών στην Αθήνα, τοποθετούνται στην ελληνική αγορά με βάση τα εξής κριτήρια: α) πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές μετά την τελευταία επιτυχημένη προσπάθεια του περασμένου Απριλίου και β) εάν θα καταφέρει η χώρα να καλύψει τις δημοσιονομικές της ανάγκες στη διάρκεια του 2015 χωρίς να κάνει χρήση των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο αστάθμητος παράγοντας για τους επενδυτές παραμένει η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οσο καθυστερεί η χώρα να δει τις δημοσιονομικές της ανάγκες προτάσσοντας την πολιτική ισορροπία των κομμάτων, τόσο το Χρηματιστήριο θα κλονίζεται. Είναι αξιοσημείωτο αυτό που δηλώνουν διαχειριστές ομολόγων στην «Κ»: «Η εγχώρια αγορά ομολόγων έχει παγώσει. Δεν υπάρχουν συναλλαγές. Ολοι οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή. Επιστρέψαμε στο κλίμα του β΄ εξαμήνου του 2013, με ημερήσιες συναλλαγές χαμηλότερες των 20 εκατ. ευρώ». Για παράδειγμα, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου η συνολική αξία των συναλλαγών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Κανονικά θα έπρεπε αυτή τη χρονική στιγμή να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να καλύψει τις απώλειες σε μια χαμένη χρονιά, όπως εξελίχθηκε το 2014, ειδικά μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει ούτε με την τρόικα ούτε για την πιστοληπτική γραμμή χρηματοδότησης, γεγονός που βαραίνει στην αγορά. Η έλλειψη κατεύθυνσης στη χρηματιστηριακή αγορά αναστέλλει και τις αποφάσεις επιχειρήσεων όσο παραμένει θολός ο επενδυτικός ορίζοντας.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχουν αναβληθεί αρκετές αποφάσεις επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά, αφού βλέποντας την εικόνα «αφυδάτωσης» του Χ.Α., μεταφέρουν τον σχεδιασμό τους για τη νέα χρονιά. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν τα ποσά των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες τώρα ματαιώνουν αυτές τις ενέργειες, καθώς το ενδεχόμενο η χώρα να συρθεί μέχρι και τον Μάρτιο 2015 σε προεκλογικούς διαξιφισμούς των κομμάτων θα επιδράσει αρνητικά.

Οπως δηλώνουν στην «Κ» κορυφαία στελέχη εισηγμένων, «ίσως οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν γνωρίζουν ότι ο μίνιμουμ χρόνος που απαιτείται για να βελτιωθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι έξι μήνες, αφού όμως παγιωθεί μια εικόνα θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ τουλάχιστον για τρία συνεχή τρίμηνα». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αρκετές από τις ξένες επενδύσεις που προαναγγέλθηκαν στις αρχές του 2014 δείχνουν αυτή τη χρονική στιγμή να έχουν βαλτώσει. Επίσης, οι εταιρείες στον χώρο του λιανεμπορίου διαπιστώνουν μία επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, γεγονός που θα επιδράσει στα αποτελέσματά τους αφού οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου αποτελούν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κοντά στα επίπεδα των 970 μονάδων με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλότερα των 70 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του Νοεμβρίου συμπίπτει και με το κλείσιμο των βιβλίων για τα διεθνή χαρτοφυλάκια, αφού ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας του απολογισμού για τη χρονιά που τελειώνει και τη διανομή των μπόνους στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων εφόσον πέτυχαν τους στόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή