7 με 10 δισ. ευρώ φέρνουν στις τράπεζες οι φθηνότερες εγγυήσεις προς την ΕΚΤ

7 με 10 δισ. ευρώ φέρνουν στις τράπεζες οι φθηνότερες εγγυήσεις προς την ΕΚΤ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον ρευστότητα 7 – 10 δισ. ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα «φέρνει» η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει την απομείωση, το «κούρεμα», επί των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά ευρύτερα για την οικονομία, καθώς ενισχύεται η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία ωστόσο μένει στη σκιά της αγωνίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – τρόικας και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Σημειώνεται η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το haircut ασφαλείας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια και τα εγγυημένα από το Δημόσιο «εργαλεία» κατά περισσότερο από 50%, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά οι εγχώριες τράπεζες θα απελευθερώσουν ρευστότητα καθώς με τους ίδιους τίτλους που έχουν χορηγήσει ως εγγυήσεις θα μπορούν να αντλούν περισσότερα κεφάλαια.

Σε ανάλυση της Moody’s χαρακτηρίζεται «πιστωτικά θετικό γεγονός» η σχετική απόφαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού οίκου, η ΕΚΤ μείωσε το «κούρεμα» στα έντοκα γραμμάτια ενός έτους στο 6,5% από 15%, στα ομόλογα 1 έως 3 ετών στο 11% από 33% και στα ομόλογα διάρκειας μικρότερης των 10 ετών στο 40% από 60%. Η ΕΚΤ μείωσε το haircut στα εγγυημένα από το Δημόσιο ομόλογα 1 έτους, του Πυλώνα ΙΙ, στο 13,5% από 23% προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση του «κουρέματος» (haircut) των ελληνικών τίτλων λόγω της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τα ελληνικά χρεόγραφα. Η «απελευθέρωση» ρευστότητας, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν πιο ενεργητικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας ενώ μέρος της επιπλέον ρευστότητας θα «παραμείνει» στην ΕΚΤ για τη μείωση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος που στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 43,85 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών να πετύχουν το 2015 τη μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα, στοχεύοντας να διοχετεύσουν, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη μεγάλη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ετσι, αν όλα πάνε καλά, το 2015 θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, έπειτα από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης του δανεισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών, από τα 10 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην οικονομία, περίπου τα μισά, δηλαδή 5 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από αποπληρωμές παλαιότερων δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τη ρευστότητα του συστήματος. Ασφαλώς το γενικότερο κλίμα, η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προβληματίζουν, ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, είναι απολύτως απαραίτητο, ύστερα από έξι χρόνια κρίσης, να περάσουμε στην επόμενη μέρα και «να σχεδιάσουμε το μέλλον σε συνθήκες κανονικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή