Αύξηση λειτουργικών κερδών εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 7,5% στο εννεάμηνο

Αύξηση λειτουργικών κερδών εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 7,5% στο εννεάμηνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας «πέρασε» στους ισολογισμούς 9μηνου των εισηγμένων εταιρειών, επηρεάζοντας θετικά σε πρώτη φάση τη λειτουργική κερδοφορία.

Η ανάκαμψη του τουρισμού ενίσχυσε τον τζίρο σε πολλούς κλάδους και η θετική μεταβολή του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο βοήθησε στη βελτίωση αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συνέχεια, σύμφωνα με ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ.

«Μπορεί το σύνολο των εταιρειών να παρουσιάζει αδύναμα αποτελέσματα, ωστόσο η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οργανική κερδοφορία καθώς ο κύκλος αναδιάρθρωσης των ισολογισμών φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες εισηγμένες», επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Μάνος Χατζηδάκης. Στο σύνολο, οι εισηγμένες έκλεισαν το εννεάμηνο του 2014 με ζημίες 627,3 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των εισηγμένων εταιρειών παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων που έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν οι διοικήσεις τους. Συγκεκριμένα, 17 εταιρείες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς που περιέχουν αναθεωρημένα στοιχεία, όπου οι αποκλίσεις σε επίπεδο τζίρου προσεγγίζουν τα 245 εκατ. ευρώ. Μπορεί το μέγεθος να μην είναι τόσο κρίσιμο σε ένα σύνολο τζίρου 51 δισ. ευρώ, το πλήθος ωστόσο των εταιρειών που έχουν αναμορφώσει τους ισολογισμούς τους είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλό.

«Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την “αφαίρεση κακού τζίρου” από τους ισολογισμούς, μερίδια αγοράς ή θυγατρικές εταιρείες που κοστίζουν πολύ περισσότερο ενδεχομένως από όσο τελικά είναι το όφελός τους. Η τάση αυτή δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα καθώς το κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων συνεχίζεται ή βρίσκεται σε στάδιο εκποίησης, ενώ άλλες εισηγμένες θα βρεθούν στο επίκεντρο αναδιαρθρώσεων τραπεζικού δανεισμού ώστε να καταστούν βιώσιμες», εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης.

Το σύνολο του τζίρου στο 9μηνο διαμορφώθηκε σε 51,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,4%.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα βελτιώνεται καθώς οι εισηγμένες εταιρείες εμφανίζουν αύξηση 7,5% στο εννεάμηνο και 6,3% στο γ΄ τρίμηνο. Δεδομένης της υψηλότερης αύξησης σε σχέση με τον τζίρο, το λειτουργικό περιθώριο βελτιώνεται κατά 36 μονάδες βάσης στο σύνολο φθάνοντας στο 10,87% στο γ΄ τρίμηνο ενώ στο εννεάμηνο το σχετικό μέγεθος βρίσκεται στο 10,10%. Το διψήφιο ποσοστό στο λειτουργικό περιθώριο αφήνει μια απόσταση ασφαλείας για τις εισηγμένες για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο, η Beta αναφέρει ότι αναμένεται χαμηλότερο κόστος ενέργειας και παραγώγων πετρελαίου, υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών λόγω δολαρίου ενώ το κόστος κεφαλαίων για τις τράπεζες παραμένει χαμηλά. Αρα οι καταλύτες για συνέχιση των βελτιώσεων υπάρχουν και υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε το τρίτο τρίμηνο να είναι ο «βατήρας» για την άνοδο της καθαρής κερδοφορίας των εταιρειών.

Για ένα άλλο τμήμα της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο είναι ουσιαστικά οι 15 ημέρες που ξεκινούν από το μέσον Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι περισσότερες εμπορικές εταιρείες πραγματοποιούν το 30%-40% του ετήσιου τζίρου τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα που διακινείται μεταξύ προμηθευτών και πελατών αλλά και εξυπηρέτησης οφειλών απέναντι σε τράπεζες και δημόσια ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή