Ανταγωνιστικές χώρες έχουν μικρότερο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία τους

Ανταγωνιστικές χώρες έχουν μικρότερο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία τους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων τουριστικών φορέων για την πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει από το 6,5% στο 13% τον συντελεστή ΦΠΑ υπηρεσιών διαμονής στα καταλύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, αν συμβεί αυτό, ο ΦΠΑ για υπηρεσίες διαμονής στην Ελλάδα θα αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο σε σύγκριση με τον ΦΠΑ για διαμονή στους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς. Αντίστοιχο ποσοστό έχει μόνον η Κροατία. Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 8%, στην Κύπρο φθάνει στο 9% και σε Γαλλία, Iσπανία και Ιταλία στο 10%. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσθέτει ότι ακόμη και στη Γερμανία, όπου ο τουρισμός δεν είναι τομέας πρώτης γραμμής για τη χώρα, ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 7%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχουν σε καμία κοινώς αποδεκτή λογική. Οπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους του κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα. Κατά τον κ. Ρέτσο, η εφαρμογή του μέτρου, το 2015 θα προκαλέσει πτώση 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Επίσης, εκτιμά ότι το 2016 οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Και αυτά, προσθέτει, με στόχο να εισπραχθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνιδίως το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινάει ο κύριος όγκος κρατήσεων κι ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Επομένως, υπογραμμίζει ότι προκαλείται ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας κατά την πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού που είχαν αναπτερωθεί φέτος.

Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου θα αποτελέσει η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, καθ’ όσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, σημειώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το ΞΕΕ ζητεί με επιστολή του τη παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να μην προχωρήσει η αύξηση, θυμίζοντας ότι η τελευταία προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο επίπεδο των ανταγωνιστριών χωρών είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στη χώρα μας και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή